І в аптеку не треба: лікарські трави, які допомагають при найпоширеніших недугах

7.05.2023, 17:25
140161

Українці здавна звертаються до народної медицини за допомогою в лікуванні різних недуг. У наших луках і полях ростуть десятки видів лікарських рослин, які можна зібрати самостійно або купити готові збори в аптеці. Такі трави варто мати в домашній аптечки на випадок нездужання.

Читайте також: “Царська” пряність базилік: користь та шкода

Важливо пам’ятати: самолікування травами може нашкодити вашому здоров’ю, особливо якщо ви приймаєте зібрані вручну рослини, адже розрахувати правильну дозу самостійно неможливо. Прийом рослин може доповнити призначене лікарем лікування, але не замінити його.

В українських лісах і полях росте багато цілющих трав. Ось головні з них:

–  Мати-й-мачуха – дуже поширена трава з дрібними жовтими квітками, яка покращує засвоєння їжі і секрецію шлункового соку, а також сприяє лікуванню ГРВІ. Відвар квітки знімає м’язові болі, запалення ясен і пітливість ніг.

–  Барвінок – скромна сланка трава з блідо-блакитними квітками. Застосовується при діареї, туберкульозі, цинзі, стоматологічних захворюваннях. З рожевого барвінку добувають препарати, які застосовуються в хіміотерапії раку.

–  Шавлія лікарська – польова квітка, яку застосовують як зовнішньо, так і всередину. Чай з шавлії корисний при виразках і гастритах, колітах, запаленні жовчного міхура. Ефірне масло квітки вдихають при захворюваннях дихальних шляхів. Відваром шавлії полощуть рот при стоматологічних захворюваннях і ангіні. Також відваром шавлії миють голову при випаданні волосся.

–  Звіробій – корисний при захворюваннях хвороб травлення і хворобливої менструації. Ця рослина є природним антидепресантом. Дослідження доводять, що звіробій як заспокійливе так само ефективний, як традиційні ліки. Відвари з квітки застосовують при стресі, хронічної втоми і головних болях.

–  Кропива – природне джерело вітамінів і мікроелементів. Листя кропиви можна додавати в супи і салати. Рослина покращує якість крові, полегшує симптоми ПМС і менопаузи, полегшує біль у м’язах і налагоджує роботу травної системи. Зовнішньо відвари кропиви застосовують для лікування шкірних хвороб і випадіння волосся.

–  Полин – висока рослина з дрібними жовтими квітками. Використовується для полоскання рота, а також при лікуванні астми, ревматизму, гастриту, захворювань печінки, анемії, туберкульозу. Полин покращує апетит і зменшує тягу до алкоголю.

–  Календула – природний антибіотик, який дуже ефективний проти стафілококів і стрептококів. Календулу застосовують для загоєння ран і опіків, а також для полоскання горла при стоматиті і ангіні.

–  Материнка – симпатична літнє рослина, яку застосовують як відхаркувальний і протизапальний засіб. Квітка знімає болі в животі, допомагає при спазмах і ревматизмі. Також рослина діє як снодійний і заспокійливий засіб.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com