Ігор Лапін пропонує карати журналістів громадськими роботами за неправдиву інформацію

15.03.2019, 15:37
16531

У Верховній Раді зареєстрований законопроект про криміналізацію публікації недостовірної інформації № 10139. Автор законодавчої ініціативи – депутат від “Народного фронту” Ігор Лапін. Про це повідомляє ″112 Україна″.

Читайте також: У Раді висловили сумніви в тому, що Сенцов живий

Пропонується доповнити КК новою статтею – ″поширення недостовірних відомостей в ЗМІ, мережі Інтернет″. За таке порушення передбачено штраф до 8500 грн, або громадські роботи до 80 годин, або виправні роботи до року.

Публікація наклепу разом з обвинуваченням у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, або ж оприлюднення недостовірної інформації в передвиборний період – це вже від 8500 до 17 тис. грн штрафу, або громадські роботи до 120 годин, або виправні роботи на строк до року.

Умисне поширення в ЗМІ завідомо недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність – штраф 17-34 тис. грн, або громадські роботи до 170 годин, або виправні роботи до 2 років. А якщо при цьому звинувачують у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину чи мова йде про кандидата на майбутніх виборах – штраф 34-51 тис. грн.

Встановлюється, що звільнити від кримінальної відповідальності можна лише за умови спростування інформації (це також стосується публікацій в мережі Інтернет).

Реєстрацію законопроекту вже прокоментував голова до Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко, назвавши її черговою атакою на права журналістів.

″За словами пана Лапіна, стати автором чергової ворожої ініціативи з обмеження прав журналістів і ЗМІ, його підштовхнула несправедливість – роками суди розглядають позови про захист честі і гідності. І″ подібний стан речей ще більше стимулює правопорушників, особливо у випадках, коли мова йде про нанесенні шкоди публічним особам, які роками вибудовували свій авторитет в суспільстві ″,- написав він у соцмережі.

″Ну і звичайно, не може нардеп не прикрити наміри штрафувати, забороняти, блокувати і відправляти українських журналістів на виправні роботи “особливою актуальністю” (цитата) – законопроект подається “в умовах інформаційної війни, яку розв’язала і в даний час здійснює Російська Федерація проти нашої держави. Шановні політики! Українські журналісти вже втомилися відображати ваші атаки! Якщо у вас є честь і гідність – не ставайте авторами дикунських проектів! “- йдеться у повідомлення голови НСЖУ.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у Facebook та Telegram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com