Імунолог пояснив чи потрібно робити щеплення в умовах карантину

8.07.2020, 14:10
77704

Ситуація з коронавірусом у світі показала, наскільки люди вразливі перед інфекційними захворюваннями. Та питання планової вакцинації під час карантину викликає неабиякі суперечки в суспільстві. З одного боку, якщо не робити планових щеплень, то після коронавірусу може бути спалах інших інфекційних хвороб. Однак, в умовах пандемії люди з острахом ставляться до вакцинації, особливо дітей.

Читайте також: Назвали інфекцію, яка небезпечніша для людства, ніж коронавірус

Чи варто робити щеплення в умовах карантину розповів лікар-імунолог та алерголог Олег Назар в інтерв’ю Українському радіо, пише Суспільне.

У період епідемій вакцинації не проводиться, але це стосується “керованих епідемій”, як, наприклад, грип, де епідемія триває 2-3 місяці, говорить лікар-імунолог Олег Назар: “Зараз ми не знаємо, скільки триватиме ця епідемія. Тому питання таке: графік вакцинації ніхто ж не скасовував. А будь-яке щеплення, яке проводиться має імуностимулюючу дію і може бути захистом від інших інфекцій. Якщо люди будуть дотримуватися всіх норм дистанції, батьки з дітьми, які приходять до поліклінік, не сидітимуть один біля одного, то це більш-менш безпечно. Інше питання, якщо дитина хвора, має температуру, прояви ГРВІ, то вакцинація проводиться не раніше, ніж за місяць”.

На його думку, в Україні може бути спалах кору і правця, бо під час карантину рівень вакцинації упав на 20%.

“Якщо не проводимо щеплення, то відбувається спалах захворювання. Скільки тримається імунітет після вакцинування проти кору. Десь приблизно 15-16 років. Ми вже бачили спалах серед осіб віком 28-32 роки. Вони були щеплені, але активність імунної системи зменшилась. Тому було прийнято рішення провести додаткову вакцинацію. Якщо ми боїмося спалаху кору, вибираємо певну кількість населення, проводимо аналіз на антитіла. Якщо антитіла зменшені або відсутні, то порушується питання про додаткову вакцинацію”, – каже лікар.

Щодо антитіл до коронавірусу, лікар вважає, що цей імунітет – нетривалий.

“Імунітет проти будь-якої вірусної інфекції, – каже Олег Назар, – нетривалий. Але, питання в тому, що ця епідемія йде, а ми й досі не знаємо, яка кількість тіл захищає людину від інфекції. Треба взяти особу, яка перехворіла, з’ясувати, який рівень антитіл, скільки він тримається, період існування – до 2-х місяців”.

Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко закликав українців планово робити щеплення від різних видів “вакцинокерованих” інфекцій: “Не можна допустити спалахів таких інфекцій, особливо під час епідемії коронавірусу” – сказав він.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com