Інститут національної пам’яті пропонує перейменувати 183 населених пункти

4.08.2023, 10:01
144587

Український інститут національної памʼяті підготував перелік назв населених пунктів, які містять символіку російської імперської політики та повинні бути перейменовані відповідно до закону про “деколонізацію топонімії”.

Читайте також: В Україні викрили масштабну схему торгівлі немовлятами

Про це йдеться на офіційному сайті установи, де можна завантажити пропонований перелік.

До переліку, який містить 183 назви, наразі не увійшли населені пункти, які розташовані на тимчасово окупованій території України.

Жодного населеного пункту, який не відповідає чинному законодавству, не виявлено на території лише кількох областей, зокрема Івано-Франківської, Волинської та Чернівецької. В Тернопільській області в УІНП пропонують перейменувати село Гвардійське (історична назва – Гниловоди), в Закарпатській – Пушкіно, в Рівненській – село Московщина, у Львівській області – місто Червоноград (колишній Кристинопіль) і село Червоне (колишнє  Ляцьке).

Значна частина назв у цьому переліку стосується населених пунктів, назви яких приурочені до радянського свята Першого травня, яких в усіх областях є чимало. Лише в Київській області таких сіл із назвою Першотравневе та Перше Травня аж шість.

“Цей перелік не є вичерпним і буде доповнюватися. Оприлюднюючи його, УІНП має на меті сприяти громадам та органам місцевого самоврядування звернути їхню увагу на ті назви, які містять російську імперську символіку відповідно до закону”, – йдеться у повідомленні.

В УІНП також нагадали, що до 27 січня 2024 року місцева влада повинна подати до Верховної Ради України свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування відповідно до Закону України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com