Interpol оголосив у розшук екс-власника скандального українського банку

17.12.2018, 14:45
6688

У період 2013-2015 років власники та службові особи ПАТ “КБ “СТАНДАРТ” організували протиправну схему здійснення незаконних фінансових операцій з видачі кредитних коштів, через що на незаконно відкриті рахунки фіктивних суб’єктів господарювання за підробленими документами було надано кредитів на майже 904 млн грн.

Читайте також: У Львові горіли російські банки

У подальшому кредитні кошти перераховувались на рахунки фіктивних підприємств для конвертації у готівкові, пише Народна правда з посиланням на повідомлення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Схема з видачі кредитів виглядала так: кошти за кредитними договорами надавались фактично без забезпечення з умовою свого роду “відтермінованого” надання забезпечення у строк до кінця місяця. В останні дні місяця “на папері” оформлювалося забезпечення, яке уже в перші дні наступного місяця – звільнялось банком від обтяження. При цьому заставодавцями, як правило, виступало декілька підконтрольних фіктивних суб’єктів господарювання. Таким чином на підставі зазначених кредитних договорів здійснювалось фактичне виведення (викрадання) коштів з банку, та створювалась імітація забезпеченості перед Національним банком України.

При цьому кредити юридичних осіб є найсуттєвішою групою активів банку та складають майже 98% затвердженої ліквідаційної маси – 870 млн грн, у той час як їхня ринкова вартість була визначена незалежними суб’єктами оціночної діяльності у понад 30 разів нижчою – 28 млн грн.

Як наслідок, при заявленій “на папері” балансовій вартості усіх активів банку у понад 892 млн грн, їхня оціночна вартість виявилась у 20 разів нижчою – 41 млн грн.

За фактом протиправних дій колишніх власників та службових осіб ПАТ КБ “СТАНДАРТ” щодо заволодіння коштами цього банку Головним слідчим управлінням ДФС України до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості про вчинені кримінальні правопорушення та оголошено підозри зокрема начальнику управління активних операцій та в.о. Голови правління.

Крім того, оголошено підозру колишньому власнику банку, оголошено розшук та отримано дозвіл суду на його затримання. Проводиться розшук у тому числі шляхом засобів “Інтерпол”.

На початок листопада 2018 року у рамках виплати Фондом гарантованого відшкодування вкладники банку отримали 492,1 млн. грн. Загальна сума акцептованих вимог кредиторів ПАТ КБ “СТАНДАРТ” складає 552,3 млн грн. За період ліквідації банком здійснено погашення кредиторських вимог на загальну суму майже 13,0 млн грн.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com