Ізраїль завдав удару по Ірану для стримування ядерних і військових амбіцій – WSJ

30.01.2023, 09:32
134990

Ізраїль завдав удару безпілотником по оборонному комплексу в Ірані, оскільки США та Ізраїль шукають нові способи стримування ядерних і військових амбіцій Тегерана, за словами офіційних осіб США та людей, знайомих з операцією.

Читайте також: Італія і Франція закуплять для України 700 ракет для комплексу SAMP-T

Про це пише The Wall Street Journal.

Офіційні особи Ірану заявили, що протиповітряна оборона країни відбила спробу атаки трьох невеликих квадрокоптерів, націлених на завод боєприпасів у місті Ісфахан, поруч з об’єктом, що належить Іранському центру космічних досліджень, проти якого США ввели санкції за його робота над іранською програмою балістичних ракет.

Іран заявив, що його протиповітряна оборона збила один із безпілотників, а два інших вибухнули над складом, завдавши незначних пошкоджень даху.

Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахян назвав вибух боягузливим ударом.

«Такі дії не можуть вплинути на рішучість і намір наших експертів щодо мирного ядерного прогресу», – сказав він.

Тим часом ізраїльські військові відмовилися від коментарів.

Цей удар знаменує собою першу відому атаку, здійснену Ізраїлем під час функціонування нового ультраправого коаліційного уряду на чолі з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху, який санкціонував серію сміливих операцій в Ірані, коли востаннє обіймав цю посаду з 2009 по 2021 рік.

Останній удар Ізраїлю стався, коли ізраїльські та американські офіційні особи обговорюють нові способи боротьби з дестабілізаційними операціями Ірану, включаючи поглиблення його військової співпраці з Росією.

Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс здійснив неоголошену поїздку до Ізраїлю минулого тижня, щоб обговорити питання Ірану та інші регіональні проблеми, повідомляють люди, знайомі з його візитом. Держсекретар Ентоні Блінкен планує прибути до Ізраїлю в понеділок, щоб продовжити переговори США та Ізраїлю щодо Ірану та інших регіональних питань.

Минулого тижня США та Ізраїль провели свої найбільші в історії спільні військові навчання за участю понад 7500 військовослужбовців з обох країн і спробували низку сценаріїв, щоб перевірити їх здатність знищувати системи протиповітряної оборони та дозаправляти реактивні літаки — обидва з яких можуть бути ключовими елементами великого військового удару по Ірану.

Читайте також: Навіть попри критику: Макрон заявив, що буде надалі “говорити з Росією”

Ізраїльський генерал заявив минулого тижня The Wall Street Journal, що Ізраїль і США готуються до найгіршого.

Генерал Герці Галеві, начальник штабу Армії оборони Ізраїлю, сказав, що військові навчання надіслали «дуже чітке повідомлення Ірану: якщо Іран припуститься помилки, готуються наступальні можливості».

Зусилля президента Байдена відновити угоду про ядерне стримування з Іраном зайшли в глухий кут, але США ще не знайшли альтернативи. Нетаньяху підштовхував США до більш жорсткої позиції щодо Ірану.

Водночас США тиснуть на Ізраїль, щоб він більше допомагав Україні у війні з Росією, особливо зараз, коли Тегеран надає Москві сотні безпілотників, які використовуються для нападу на Україну. Ізраїль надіслати Україні пряму військову допомогу, яка, як попереджали політики, може поставити під загрозу відносини Ізраїлю з Москвою.

Росія та Ізраїль мали багаторічну домовленість, яка дозволила ізраїльським військовим літакам неодноразово завдавати ударів по іранських цілях у Сирії, де Москва забезпечує протиповітряну оборону президента Башара Асада. Ізраїль стурбований тим, що відкрита підтримка України може поставити під загрозу її здатність завдавати ударів по іранських цілях у Сирії.

Очікується, що новий уряд Нетаньяху не запропонує Україні пряму військову підтримку. Але очікується, що він продовжить завдавати таємні удари по ядерній та військовій програмі Ірану.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com