Кабмін пропонує у Раді відкрити доступ до геокадастру для українців

4.11.2019, 20:51
50476

Уряд України зареєстрував у Верховній раді законопроект №2370 “Про національну інфраструктуру геопросторових даних”. Про це повідомляється на сайті парламенту.

Читайте також: Національна комісія з тарифів отримала нового керівника

Проект закону з’явився у Раді ще 1 листопада, однак текст документу було опубліковано лише у понеділок, 4 листопада.

У документі пропонується встановити правові основи діяльності зі створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних; визначити принципи створення та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних.

Також передбачається забезпечити міжгалузеву інтеграцію геопросторових даних та даних кадастрів; сформувати сучасну систему забезпечення потреб суспільства у всіх видах географічної інформації та забезпечити відкриття в інтернеті геопросторових даних та метаданих, які створюються у публічному секторі та підприємствами-монополістами.

У пояснювальній записці зазначається, що для створення такої інфраструктури будуть використані наявні геопросторові дані та метадані, вже створені органами державного управління.

Геопросторові дані створюються за результатами топографо-геодезичної і картографічної діяльності, створення держкадастрів, реєстрів усіх видів та моніторингу навколишнього природного середовища, передбачених видатками Державного бюджету на відповідний рік.

“Фінансування робіт із створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних пропонується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів установ, організацій та підприємств, замовників робіт відповідно до укладених договорів та інших джерел, не заборонених законом”, – вказано у записці.

При цьому передбачається, що у зв’язку із припиненням плати за пошук, перегляд, копіювання та роздрукування відомостей з Державного земельного кадастру про координати поворотних точок меж об’єктів кадастру та оприлюдненням цих відомостей у відкритому доступі надходження до державного бюджету України зменшаться на 114 тис. 760 грн у рік (за даними 2018 року). А компенсувати цей розмір надходжень до держбюджету планується за рахунок скорочення штату апарату Держгеокадастру чи його територіальних органів.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com