Казахстан закрив кордони для імпорту західних товарів до Росії

4.05.2023, 21:01
140047

Через загрозу опинитися під санкціями США Казахстан закрив свої кордони для товарів так званого “паралельного імпорту” до Росії. Це відбулося після візиту до Астани американських чиновників на чолі помічником заступника міністра фінансів США Елізабет Розенберг.

Читайте також: Росіяни перестрибують трупи своїх же: український військовий про заяву Пригожина щодо контрнаступу ЗСУ

Про це повідомляє The Moscow Times з посиланням на керівника російської асоціації “Грузавтотранс” Володимира Матягіна.

За його словами, російські перевізники з товарами “паралельного імпорту” почали об’їжджати Казахстан. Західні товари тепер потрапляють до РФ через Китай, Іран, Грузію, Азербайджан та Вірменію.

Донедавна саме Казахстан був найбільшим “хабом” для паралельного імпорту, загальний обсяг якого уряд РФ оцінив у $20 млрд.

За підсумками 2022 року цей сусід Росії на 25% наростив постачання товарів. Наприклад, експорт пральних машин до РФ становив майже 100 тисяч штук за рік, хоча 2021-го року, до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, його через цю країну не було взагалі. Постачання сучасних напівпровідників із Казахстану підскочили більш ніж у 300 разів — до $3,7 млн у грошовому еквіваленті.

“Країна створює складності на кордоні для такої продукції, постачальникам фактично закрили кордон”, – прокоментував теперішню ситуацію Матягін.

Рішення закрити кордон для паралельного імпорту до РФ ухвалили в Астані після візиту американської делегації. Під час зустрічей із представниками уряду та топ-менеджерами приватних компаній пролунало попередження про вторинні санкції – заходи за порушення санкційного режиму.

“Зростає ризик як щодо Республіки Казахстан, так і щодо компаній і банків”, – сказала Розенберг за підсумками візиту, наголосивши, що “наслідки можуть виникнути у зв’язку з допомогою РФ в ухиленні від санкцій та заходів експортного контролю”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com