Керівник “Укрзалізниці” завдяки махінаціям намагається заробити 100 мільйонів (відео)

22.06.2020, 14:33
76183

100 мільйонів гривень можуть осісти в кишенях держслужбовців “Укрзалізниці”, зокрема в.о. голови правління “УЗ” Івана Юрика та його підлеглих у філії “Центр забезпечення виробництва”: Золотарьова, Шиганова, Довгаленка та Олійник, а кожному пасажиру доведеться переплачувати за квитки. Це може статися тому, що у вартість квитків заклали ціни на паливо – якщо вона зростає то вартість буде більша.

Читайте також: “Укрзалізниця” закупила неякісних запчастин на 100 мільйонів гривень – СБУ

Про це повідомляє “СтопКор”.

Як зазначають журналісти, розцінки на паливо з початку року почали падати, але “Укрзалізниця” продовжує закуповувати мастила за космічними цінами та ще й через непрозорі тендери. В грудні 2019 року “УЗ” запланувала закупівлю моторних мастил. Процедура придбання затягнулася і лише в березні оголосили два ідентичних тендери на суму понад 250 мільйонів гривень. Були проведені тендерні закупівлі на оливу та мастильні матеріали, в яких брали участь 7 учасників. Серед них офіційні представники двох найбільших в Україні заводів – виробників мастил компанії “Торум” та “Міроіл”, які багато років співпрацювали з УЗ, а також компанія “КСМ-Трейд”, яка також неодноразово надавала послуги установі. Але замовник відхилив пропозиції і допустив до аукціону всього 2 компанії – ТОВ “Корнет Холдинг” та ТОВ “Науково-виробниче підприємство “Хілл Корпорейшн – Юкрейн”.

“Після того, як була розміщена документація в “Прозороо” на наступний день нас зняли. Таким чином відбувається відрізання конкурентів, зменшується коло учасників, і це ознака неконкурентної боротьби”, – підкреслив директор компанії “КСМ-Трейд”

Олексій Буйнацький. Як зазначила аналітик руху “За чесні закупівлі” Анастасія Бондаренко, рішення тендерного комітету неправомірне.

“Дві компанії мають порушення в тендерних пропозиціях, їхні тендерні пропозиції не відповідають вимогам і мали бути відхилені. Але замовник, не зважаючи на ці порушення, допустив ці компанії та буде приймати рішення про підписання договору”,  – заявила Бондаренко.

Учасники торгів вбачають очевидні порушення “Укрзалізницею” законодавства України про публічні закупівлі і умисні дії, що містять ознаки зловживання владою та службовим становищем з боку Івана Юрика, а також готування до привласнення, розтрати і заволодіння коштами в особливо великих розмірах, що складуть майже 100 млн. гривень.

Наприклад, єдиною причиною відхилення пропозицій учасників, що пропонували мастило такого відомого українського виробника, як КСМ-ПРОТЕК стало те, що вони не завантажили в систему декілька сторінок технічних умов на виготовлення однієї з семи (!) закуповуваних олив, а тому технічні показники запропонованої оливи нібито не відповідають вимогам АТ “Українська залізниця”. Але дане твердження не витримує жодної критики, оскільки незавантажені сторінки не стосувалися олив, що закуповуються, та містили інформацію про виготовлення олив іншого виду.

Окрім того, як виявилось, пропозиції ТОВ “Науково-виробниче підприємство “Хілл Корпорейшн – Юкрейн” та ТОВ “Корнет Холдинг” не відповідають вимогам замовника, мали велику кількість невідповідностей в тендерних пропозиціях та мали бути відхилені та недопущені до аукціону. Зокрема, ТОВ “Науково-виробниче підприємство “Хілл Корпорейшн – Юкрейн” надало документ про технічну відповідність товару, з якої чітко вбачається що оливу випробовували у випробувальному центрі ТОО “Атлантік АФ” у Казахстані.

Насправді, такого випробувального центру в Казахстані не існує, а під такою назвою значиться меблеве підприємство.   Також, як зазначають журналісти, проводити цей тендер Іван Юрик взагалі не мав права. За позовом ТОВ “Торум”, 25 травня 2020 року Господарський суд Києва заборонив Філії “Центр забезпечення виробництва” Укрзалізниці вчиняти дії та приймати рішення, спрямовані на продовження зазначених процедур. 27 травня було відкрито виконавче провадження та вручено відповідну постанову заступнику директора філії “ЦЗВ” Юрію Шиганову.

Однак, ухвала суду керівництвом УЗ була проігнорована, і 28 травня був проведений електронний аукціон та визначений переможець. І 19 червня ближче до ночі у терміновому порядку була підписана угода на поставку з ТОВ “Корнет Холдинг”. 22 червня представники компаній, яких неправомірно позбавили можливості брати участь у тендері, надали в УЗ офіційні листи з цінами, нижчими за підписані в контрактах з переможцями тендеру.

Крім того, компанії звернулись з відповідними листами до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, а також до НАБУ з вимогою перевірити прозорість тендерної процедури та наявність корупційної складової. ‹› 1/5 Як повідомлялося, 15 червня біля філії “Центру забезпечення виробництва” АТ “Укрзалізниця” відбулась акція протесту. Нещодавно призначеного на посаду Юрія Шиганова активісти звинуватили у черговій корупційній схемі.

“Шиганов вчиняє злочин. Такий же злочин, який вчиняв, перебуваючи на посаді в “Укроборонпромі” за часів Свинарчуків. Ми хочемо зробити цю ситуацію публічною, адже послаблення таким чином державних підприємств стратегічного значення для держави є відвертим сепаратизмом, причому, всередині держави. Не зовнішнього ворога, а ворога, який сидить в кріслі і нахабно краде, потрібно боятися” , – наголосив правозахисник ГО “Стоп корупції” Роман Литвин.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com