Коболєв прогнозує зростання цін на газ без транзиту

5.12.2019, 20:14
55719

Ціни на газ можуть підскочити в разі зупинки транзиту Росією з Нового року. Про це сказав голова Нафтогазу Андрій Коболєв в інтерв’ю LIGA.net, опублікованому в четвер, 5 грудня.

Читайте також: Коболєв віддав на благодійність майже 6 мільйонів

Він назвав питання вартості газу гіпотетичним, але навів приклад аналогічного випадку у 2018 році.

″Кризові ціни спрогнозувати складно, але думаю, я не помилюся, якщо скажу, що ціна на перших порах може й подвоїтися. Наприклад, у березні 2018 року, коли Газпром відмовився поставляти передплачений газ, ціна зросла на 80% за кілька годин. Зростання ціни в Євросоюзі означатиме зростання ціни в Україні″, – сказав він.

Повне припинення транзиту газу по території України є негативним сценарієм, зазначив голова НАК.

″Є варіант і негативний, коли, незважаючи на комерційну доцільність і логіку ринку, Газпром такий контракт не підпише. На користь цього варіанта також говорять створені в Європі Газпромом та іншими російськими компаніями величезні запаси газу. Ці запаси в разі кризи зростуть в ціні, на чому ці компанії зможуть пристойно заробити″, – сказав він.

За його словами, проміжний сценарій є таким: через якийсь час стане очевидно, що святе місце пустувати не буде, що частку Газпрому на європейському ринку займають інші, і йому доведеться звернутися до нового оператора ГТС і домовлятися про транзит.

″Останній сценарій, на нашу думку, найвірогідніший″, – додав Коболєв.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com