Комітет Ради ухвалив важливе рішення щодо закону про військовий облік

10.01.2024, 09:31
152651

В Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки ухвалили рішення щодо рекомендації до другого читання законопроєкту про удосконалення порядку і використання військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану.

Читайте також: У деяких містах України можуть повернути карантинні заходи через COVID-19 – МОЗ

Про це на своїй сторінці в соцмережі написала народна депутатка із фракції “Європейська Солідарність” Ірина Фріз.

За її словами, документ за своєю суттю мав би відповідати за питання створення державою реєстру військовозобов’язаних, резервістів і призовників, а також спростити отримання статусу УБД ветеранами, які часто витрачають на оформлення документів купу часу й ресурсів.

Депутатка вважає, що законопроєкт “має благородну мету, але хибне та протиправне виконання”.

“Ми від “Європейської Солідарності” та представників від фракції “Голос” утрималися, адже редакція містить всупереч усім нормам законодавства, нормотворчим практикам і здоровому глузду зміни до законодавства, які не передбачені цим проєктом закону. Зокрема, додано майже чотири сторінки тексту змін до закону, зміни до якого не було ухвалено парламентом у першому читанні законопроєкту. На моє логічне питання – чи розуміють автори, що це є порушенням норм регламенту та законодавства, відповідь була абсурдною: “Наша команда не була долучена до розробки цього законопроєкту в першому читанні”, – наголосила Ірина Фріз.

Вона додала, що комітет ухвалив рішення, яким “порушив чинний регламент. Замість того, щоб МО внесло це окремим законопроєктом, члени комітету фактично легалізували порушення, власне, Закону про регламент”.

Що до законопроєкту не вноситимуть

Не вноситимуть відомості про виїзд за межі України (дата, країна, до якої здійснюється виїзд) та повернення на територію України (дата, країна, з якої особа повертається на територію України).

Не вноситимуть відомості про примусове виконання рішення щодо особи–боржника (реквізити та відомості виконавчого документа).

Не вноситимуть інші персональні дані, які дозволяють ідентифікувати призовника, військовозобов’язаного або резервіста (максимально невизначена норма, згідно з якою можна було б внести будь-яку інформацію).

Відхилили норму щодо збору відомостей про членів сім’ї (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дата народження, серія та номер паспорта, дата його видачі, РНОКПП). Винятково за згодою військовослужбовця, резервіста, призовника ці дані можуть бути надані.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com