Коронавірус може передаватися через унітаз: науковці дали пораду, як уберегтися

20.06.2020, 21:20
76043

Науковці вважають, що змивання унітазу з кришкою може допомогти зупинити поширення COVID-19. У дослідженні науковців зазначено, що коронавірус дуже живучий і здатний пережити подорож через травну систему людини. Він може перебувати в фекаліях навіть через кілька тижнів після зникнення симптомів, пише Оbozrevatel з посиланням на Daily Mail.

Читайте також: Про дистанцію всі забули: у мережі показали відпочинок на популярному курорті України (відео)

“Через турбулентність створену швидким потоком води, змив в унітазі формує хмару інфекційних частинок, яка може підніматися на висоту до 3 футів (1 метр). Деякі частинки уловлюються чашею унітазу або водою, однак якщо унітаз не прикритий кришкою, у простір над стульчиком піднімається до 60% крапель”, – зазначено в дослідженні.

За твердженням науковців, таким чином вірус може або безпосередньо заразити іншу людину, або осісти на розташованих поблизу поверхнях.

Щоб не допустити цього, фахівці закликали людей, які користуються загальними або громадськими туалетами, закривати кришку перед тим, як натиснути на ручку змиву. Наразі багато людей носять маски і використовують антисептик для рук або противірусні серветки, щоб зменшити ризик передачі інфекції, але небагато знають про ризики, пов’язані з фекаліями.

Щоб глибше вивчити ризик зараження людей при відвідуванні туалету, дослідники з університету Янчжоу провели серію комп’ютерних симуляцій. Вони встановили, що після змиву утворюється завихрення, схоже на торнадо або вир. Потім цей вихор здіймається в повітря і розносить заражені краплі, які можуть містити будь-який вірус, включаючи грип чи коронавірус.

“Можна припустити, що при частому використанні туалету швидкість буде ще вища, наприклад, у випадку сімейного туалету під час напруженого часу або громадського туалету, що обслуговує густонаселений район”, – сказав Цзі-Сян Ван з університету Янчжоу.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com