Китай попередив про можливе погіршення відносин з Україною: в чому причина – Reuters

2.02.2024, 07:32
153568

Китай попередив Україну про негативні наслідки для двосторонніх відносин через внесення китайських компаній до переліку міжнародних спонсорів війни.

Читайте також: Боєприпасів ЗСУ може вистачити на місяць-півтора: офіцер заявив про загрозу втрати звільнених міст

Про це в четвер, 1 лютого, повідомило агентство Reuters із посиланням на двох неназваних українських чиновників.

Попередження про погіршення відносин пролунало минулого місяця під час зустрічі посла Китаю з високопоставленими українськими урядовцями.

“Посол сказав, що все це [ситуація з чорним списком] може мати негативний вплив на наші відносини”, – повідомив агентству один зі співрозмовників.

Співрозмовник агентства також наголосив, що Китай не висунув Україні жодних умов або “часових рамок”, а просто висловив свою точку зору щодо списку.

Другий співрозмовник припустив, що Пекін може пов’язувати це питання з китайськими закупівлями українського зерна.

До повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року Китай був найбільшим торговим партнером України і залишається важливим споживачем українського зерна, соняшникової олії та залізної руди.

Пекін має тісні зв’язки з Москвою та утримується від критики вторгнення Росії до України, але також заявив, що суверенітет і територіальну цілісність усіх країн необхідно поважати.

Україна зарахувала 48 компаній у всьому світі, включно з 14-ма з Китаю, до переліку міжнародних спонсорів війни, чия бізнес-діяльність опосередковано допомагає або сприяє військовим зусиллям Росії.

Міністерство закордонних справ Китаю, посольство КНР у Києві та МЗС України не відповіли на запити агентства про коментарі.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com