Китайські вчені імплантували в мозок мавпи людський ген

13.04.2019, 12:44
20742

Китайські дослідники створили генетично модифікованих макак-резусів – їм “прищепили” людський ген, який бере участь в розвитку мозку. Про це повідомляє ТСН з посиланням на CNN.

Читайте також: Китайським вченим вдалося п’ять разів склонувати хвору мавпу

Людський ген успішно “прищепили” ембріонам 11 мавпам за допомогою вірусних векторів. Це своєрідний інструмент доставки генетичного матеріалу, який створюють зі знешкоджених вірусів.

Як з’ясувалось, у генно модифікованих макак були вищі когнітивні здатності – вони краще проходили тести на пам’ять і розпізнавання образів. Втім мозок у мавп більшим не став.

Дослідження, проведене кількома університетами і очолюване Інститутом зоології Куньмін на південному заході Китаю, було покликане пролити більше світла на еволюційний процес, який привів до людського інтелекту.

“Розмір мозку і когнітивні навички є найбільш радикально зміненими рисами людини під час еволюції, і все ж генетичні механізми, що лежать в основі цих специфічних для людини змін, залишаються неясними”, – йдеться в доповіді авторів дослідження.

У дослідженні стверджується, що побідне проводиться вперше.

Робота китайський учених спричинила шквал критики західних дослідників. Так, генетик з Колорадського університету Джеймс Сікела сказав, що це “дуже ризикований шлях” і заявив про неетичність таких досліджень.

Інша науковиця Жаклін Гловер порівняла експеримент з науково-фантастичним антиутопічним фільмом “Планета мавп”, в якому надрозумні примати скидають людей.

“Зробити їх подібними до людей – значить завдавати шкоди. Де вони будуть жити і що робити? Не створюйте істоту, яка не може вести повноцінне життя за жодних умов”, – сказав Гловер.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com