Лікар попередив про “хворобу кондиціонерів”: в чому небезпека і кому вона загрожує

22.07.2021, 13:34
98095

Влітку на піку спеки, коли “плавиться” асфальт, мешканців міст рятують кондиціонери. Але, попри очевидні переваги цього способу втечі від спеки, такий спосіб охолодження таїть в собі загрозу розвитку захворювань.

Читайте також: Лікарі назвали найкориснішу кашу з омолоджуючим ефектом

Хто схильний до “хвороби кондиціонерів” і як її уникнути нам розповів Олександр Золотарьов, директор Медичного центру “Доктор Харків”, пише РБК-Україна.

За словами лікаря, кондиціонери можуть призводити до локального переохолодження окремих ділянок тіла з розвитком запальних реакцій м’язової системи. У народі в таких ситуаціях часто кажуть “шию продуло”.

Запальні захворювання органів дихальної системи обумовлені не тільки значною різницею температури охолоджуваного повітря, але також впливом “сухого повітря” та інфекційного забрудненого повітряного потоку.

Більшість кондиціонерів призводять до надмірного видалення вологи і “висушують” повітря в приміщенні. Це може викликати нежить, запалення слизової горла, бронхів, легень.

Для кого кондиціонери можуть бути небезпечні

Чутливими до такого несприятливого впливу є пацієнти, які страждають:

бронхіальною астмою,

обструктивними бронхітами,

алергічними і вазомоторними ринітами.

Окрім того сухе повітря може викликати ураження кон’юнктиви і рогівки ока, яке супроводжується відчуттям сухості, наявності чужорідного тіла, печії.

В кондиціонерах розмножуються небезпечні мікроорганізми

Кондиціонери при неналежному догляді за ними здатні викликати інфекційне забруднення повітря, яке обумовлено розмноженням техногенних бактерій і грибкової флори на його внутрішніх поверхнях.

Легіонельоз – одне з небезпечних захворювань, що викликається бактеріями Legionella pneumophila, яке може призводити до пневмоній з важким перебігом захворювання.

Несправний прилад може отруїти

У разі витоку фреону з системи кондиціонування в закритому приміщенні може розвинутися отруєння людини.

Ще одним несприятливим фактором при використанні кондиціонерів може бути зниження вмісту кисню всередині приміщення при і закритих вікнах та відсутності припливно-витяжної вентиляції.

Через кілька годин перебування в такому приміщенні людина може почати відчувати головний біль, запаморочення, зниження концентрації уваги, дратівливість або сонливість.

Як правильно поводитися з кондиціонером?

Не допускати перевищення різниці між температурою зовнішнього і внутрішнього повітря більш ніж на 10 градусів перші 20 хвилин. Наприклад, при температурі повітря на вулиці +38, в приміщенні, в якому людина буде знаходитися перші півгодини повинна бути температура не нижче +28 С. Наступні півгодини можна знизити температуру ще на 2 градуси. Не рекомендується знижувати температуру повітря нижче +22 С при тривалому знаходженні в даній температурній зоні.

Уникати прямого впливу потоку охолодженого повітря на поверхню тіла.

Випивати підвищену кількість рідини кімнатної температури.

Перед використанням кондиціонера провітрити кімнату і включити припливно-витяжну вентиляцію за її наявності, а за її відсутності – провітрювати приміщення кожні 30 хвилин.

Дотримуватися регламенту сервісного обслуговування кондиціонерів з антисептичною обробкою внутрішніх поверхонь.

При використанні кондиціонера під час сну вмикати нічний режим.

Перед використанням кондиціонера в машині, яка стояла на сонці, необхідно провітрити її, а, включивши кондиціонер, не направляти потік повітря на такі частини тіл, як обличчя, шия, груди.

Не палити в приміщеннях, де є кондиціонери, оскільки це сприяє їх бактеріальному забрудненню.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com