Лікар пояснила, чому щеплення від COVID-19 потрібно робити навіть тим, хто перехворів

20.09.2021, 20:23
101384

Ті, хто перехворіли COVID-19, а пізніше зробили щеплення, можуть мати кращий імунний захист від нового зараження, адже завдяки вакцинації вони отримують додаткові антитіла.

Читайте також: В Україні почали діяти нові карантинні правила й обмеження

Про це в інтерв’ю Obozrevatel розповіла кандидат медичних наук, доцент кафедри дерматовенерології, алергології, клінічної та лабораторної імунології НУОЗ імені П.Шупика Тетяна Бондаренко.

“Сказати про “куленепробивний” імунітет у тих, хто перехворів, а потім прищепився, я не можу. Але можна говорити про середньостатистичні захисні властивості”, – зауважила вона.

Так лікар прокоментувала дані наукових досліджень, опубліковані в статті в журналі Science під назвою”гібридний імунітет”. Автори публікації заявили, що у людей, які перенесли коронавірус, розвивається сильна імунна відповідь на вакцини.

Бондаренко зазначила, що дійсно “синергетичний ефект” від захворювання і щеплення може існувати.

“Я припускаю, що такі люди можуть мати кращий імунний захист”, – зауважила вона.

Разом з тим лікар підкреслила, що через новизну вірусу сьогодні у світі бракує наукових досліджень, які б могли відповісти на головне питання – скільки часу і на якому рівні зберігаються антитіла проти коронавірусу у тих, хто перехворів, і тих, хто отримав щеплення.

“Я думаю, що люди, які перехворіли диким вірусом, а не вакцинним штамом, мають якісь антитіла. Скільки вони зберігаються і який їх захисний титр, ми не знаємо. Чи захищають антитіла, які залишилися після хвороби, через рік або два – ми не знаємо. Такої інформації у нас немає. Необхідно більше часу для спеціальних досліджень”, – сказала вона.

Разом з тим Бондаренко запевнила, що в будь-якому випадку щеплення дає додатковий захист від вірусу.

“Ми знаємо, що антитіла з часом виводяться. Тому ті, хто перехворіли, все одно вакцинуються. Коли людина прищеплюється, вона отримує додаткові антитіла”, – підкреслила вона.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com