Лікарі назвали віруси і бактерії, що викликають рак: кожна п’ята пухлина через них

5.11.2020, 22:43
88371

Лікарі назвали віруси і бактерії, що провокують розвиток пухлин в організмі людини. Мова йде про такі віруси, як герпес і папілома (ВПЛ), а також бактерія хелікобактер пілорі. Медики кажуть, що ці мікроогранізми провокують близько 15-20% усіх онкологічних хвороб – фактично кожну п’яту пухлину. Про це пише lenta.ua

Читайте також: З лікарень масово звільняються медики: у столиці забили на сполох через брак персоналу

Про те, що деякі види раку можуть розвиватися за наявності вірусів в організмі, припустили ще на початку ХХ століття. Так, у 1911 році біолог з США Френсіс Пайтон Раус заражав курей пташиною саркомою, отриманою з пухлин птахів з раком. Вчений виключив бактеріальні загрози і вирішив, що причиною онкології є якийсь онкогенний вірус. Цей вірус ідентифікували в 1940-х.

Пізніше стало зрозуміло, що під загрозою й люди. Наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) може викликати рак шийки матки – одного з найпоширеніших видів жіночої онкології. Нині існують ефективні препарати для вакцинації від вірусу, що дозволяє знизити ризики.

Не так давно був виявлений зв’язок між вірусом Епштейна – Барра (герпес 4 типу) і деякими агресивними видами раку – рак носоглотки, лімфомою Ходжкіна, Т-клітинною лімфомою, лімфомою Беркітта і раком шлунку. Але через герпес рак розвивається рідше, ніж через ВПЛ.

Існують й бактерії, що можуть викликати рак. Наприклад, хелікобактер пілорі (Helicobacter pylori). Мікроорганізм живе в шлунку і асоціюється з виразкою і гастритом. Недавні дослідження, проведені в США, довели зв’язок між хелікобактер пілорі і раком шлунка.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com