Луценко саботує розслідування стосовно оточення Порошенка у справі про газ (фото, відео)

15.02.2019, 14:12
12127

Генпрокурор Юрій Луценко, а по сумісництву кум президента Петра Порошенка, ймовірно, саботує розслідування щодо незаконної видачі державної ліцензії на видобуток газу за заниженою ціною оточенню глави держави. Про це йдеться у розслідування програми “Схеми”.

Читайте також: Закревська: “Луценко бреше! Розслідування вбивств на Майдані не завершено”

Протягом усієї своєї каденції Луценко регулярно демонстрував свою лояльність до Порошенка: був на його політичних заходах та запрошував на весілля до власного сина, хоча такі дії заборонені кодексом професійної етики працівника прокуратури.

“Тож чи є довіра до розслідування ГПУ, в рамках якого підлеглі Луценка нібито намагаються відібрати в оточення Порошенка газовий бізнес, визнавши незаконною видачу державою ліцензії на видобуток газу за заниженою ціною? Чи справді Луценко пішов би проти інтересів свого кума Порошенка?”, – запитують автори публікації.

Журналісти стверджують, що проаналізували хід розслідувань і він більше схожий на гру у піддавки.

Повідомляється, що на початку 2018-го року ціле газове родовище на Полтавщині відійшло оточенню президента Порошенка за безцінь, хоча держава могла отримати за нього в десять разів більше.

За даними програми, розслідувати ймовірну високопосадову корупцію взялися детективи Національного антикорупційного бюро України.Своє розслідування проводять і підлеглі Луценка, відмовляючись передати матеріали справи в Антикорупційне бюро за підслідністю.

“Чи є підстави вважати, що мета ГПУ, яку очолює кум президента, – покарати винних і забрати родовище в оточення Порошенка? Чи це якась зовсім інша гра, не в інтересах держави?”, – йдеться у розслідуванні.

Повідомляється, що нині ГПУ у суді намагається оскаржити рішення Державної служби геології та надр України про продаж спецдозволу на видобування газу на одному з найбільших родовищ Полтавської області – компанії “Аркона Газ-Енергія”. Підстава – підозра у порушенні процедури видачі такої ліцензії. Вимога – визнати наказ Держгеонадр протиправним і скасувати його.

“У цьому випадку підприємство отримало поза аукціоном, поза конкурсом цей спецдозвіл. А для цього повинні бути спеціальні підстави”, – розповіла представник Генпрокуратури Юлія Кузнецова.

Повідомляється, що юрист ТОВ “Аркона Газ-Енергія” Назар Кульчицький заявив, що якщо буде визнаний незаконним цей спецдозвіл, то фактично це буде становити втручання в права власності його клієнта.

За даними журналістів, спецдозвіл видобувати газ та газовий конденсат на одному з найбільших родовищ Полтавщини – Свистунківсько-Червонолуцькому – Держгеонадра отримала приватна “Аркона Газ-Енергія” у травні 2017-го.

“Це відбулося без аукціону. Термін – 20 років. Ціна питання – близько 4 мільйонів гривень”, – йдеться у розслідуванні.

Наголошується, що напівдержавна “Укрнафта”, яка роками досліджувала й розробляла родовище на Полтавщині і також претендувала на цю ліцензію, була готова заплатити за неї вдесятеро більше – 45 мільйонів гривень, проте їй двічі відмовили через нібито невідповідність документів і великий податковий борг.

У розслідуванні розповіли, що компанію “Аркона”, якій вдалось практично за безцінь придбати право видобувати газ, контролює оточення Порошенка.

 

Зокрема, один із засновників фірми – юрист і адвокат Олексій Гребенченко – на початку 2000-х років працював на підприємстві “Укропткульттовари”, кінцевим бенефіціарним власником якого був і досі залишається український президент.

Крім того, повідомляється, що зв’язок з Банковою простежився через Наталію Маловацьку, яка у другому кварталі 2017-го як нотаріус переказала двом іншим власникам фірми приблизно по півтора мільйони гривень кожному, що могло бути оплатою за входження в перелік засновників цієї фірми – офшорної компанії з Белізу.

Це могло б бути звичайною нотаріальною дією, якби не той факт, що чоловік Наталії Маловацької – юрист з команди Петра Порошенка Олексій Маловацький. Нині він – член Вищої ради правосуддя, яка може звільняти суддів та рекомендувати їх на посади.

Повідомляється, що під час позачергових виборів у 2014 році Маловацький був заступником керівника юридичної служби Порошенка як кандидата в президенти і керував юридичною службою президентського блоку під час дострокових виборів до Верховної Ради восени того ж року.

Раніше у коментарі “Схемам” Маловацький заперечував зв’язок з фірмою “Аркона Газ-Енергія”.

Повідомляється, що у жовтні минулого року до складу засновників “Аркона Газ-Енергія” приєднався Олег Ольховий –​ зайшов замість белізького офшору. Нині він володіє найбільшою часткою фірми – майже 50%.

“​”Схеми” спробували познайомитись з новим власником, але за місцем реєстрації фірми не знайшли”, – йдеться у розслідуванні.

Зазначається, що Ольховий раніше був директором компанії “Спортивно-оздоровчий комплекс “Монітор”, більш відомого як спортивно-розважальний клуб “П’ятий елемент”, власниками якого були і досі залишаються Петро Порошенко та його соратник Ігор Кононенко.

Автори розслідування додали, що таки знайшли Ольхового і звернулися до нього за коментарем, але спілкуватися він відмовився. Раніше Окружний адмінсуд Києва визнав законною видачу ліцензії фірмі “Аркона Газ-Енергія”, але прокурори на це рішення подали апеляцію.

“Щоправда, з-поміж аргументів прокурорів “Схеми” не виявили ключового – про занижену вартість, за якою родовище перейшло під контроль фірми з оточення Порошенка. Прокуратура судиться лише щодо процедурних моментів”, – йдеться у публікації.

“Щодо позову ГПУ – скоріш за все, це все робиться для того, щоб ця справа була заздалегідь програшною. Щоб цю справу програли – і потім прозвітували, що ми, начебто, вчинили всі дії для того, щоб позбавити підприємство незаконного дозволу, однак нам не вдалося, і щоб всі питання були до суду”, – прокоментував юрист ГО “Центр протидії корупції” Андрій Савін.

За даними “Схем”, ГПУ звернулась до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз з проханням провести аналіз, аби з’ясувати, скільки грошей недоотримав державний бюджет від продажу ліцензії. ​Водночас, за інформацією журналістів, готується проект висновку експертів, який підтверджує, що спецдозвіл був проданий за адекватною ціною.

 

Зазначається, що у 2016 році журналісти “Схем” у київському ресторані бізнес-центру “Леонардо” зафіксували зустріч директора Інституту судових експертиз Олександра Рувіна з головою Окружного адміністративного суду Києва Павлом Вовком та нардепом від “Блоку Петра Порошенка” Олександром Грановським, який має тісні контакти з правоохоронцями.

“Тож якщо в рамках свого розслідування Генпрокуратура може заручитися такою експертизою, яка виводить з-під удару компанію “Аркона Газ-Енергія” щодо ймовірних збитків державі, то як бути з суддями?”, – ставлять автори розслідування питання.

“Законність видачі ліцензії нині у рамках адміністративного позову Генпрокуратури щодо видачі спецдозволу “Аркона Газ-Енергія” вивчає Шостий адміністративний апеляційний суд. Головуюча – суддя Галина Земляна”, – сказано у програмі.

Повідомляється, що через тиждень після того, як вона отримала її на розгляд (за допомогою системи авторозподілу), їй прийшов “лист щастя” від Вищої ради правосуддя з повідомленням, що проти неї розглядають скаргу півторарічної давнини.

При цьому журналісти уточнюють, що членом ВРП є Олексій Маловацький, той самий, дружина якого як нотаріус оформлювала угоди для фірми “Аркона Газ-Енергія”. “Виходить, що доля бізнесу, до якого має стосунок юрист із команди Порошенка Маловацький, залежить від судді, яка, схоже, перебуває у нього з колегами на гачку. То що ж це, як не адміністративний тиск на суддів, щоб була можливість контролювати процес?”, – йдеться у програмі.

Сам Маловацький спростував причетність свою та родини “до будь-якої юридичної особи, яка здійснює підприємницьку діяльність, окрім задекларованих”, а також зазначив, що немає “жодних інтересів в галузі природних ресурсів”.

Крім того, наголосив, що впливу зі сторони чинного президента “не має і не відчуває”.

Повідомляється, що “Укрнафта”, яка також претендувала на родовище на Полтавщині засумнівалася в неупередженості і об’єктивності Земляної та заявила відвід судді. Те саме вимагають і у НАБУ.

 

“​Засідання відклали. Але суддя Земляна залишається у процесі і надалі визначатиме долю газового бізнесу команди президента. Не виключено, що позитивний висновок експертів щодо продажу ліцензії “Аркона Газ-Енергія” та потенційний програш в суді за адміністративним позовом зрештою може стати підставою для Генпрокуратури взагалі закрити справу за відсутністю складу злочину та збитків державі”, – додали автори розслідування. Зазначається, що детективи НАБУ наполягають, що ця справа – їхня підслідність, а тому у 2018 році вже двічі Бюро спробувало витребувати її у Генеральної прокуратури, інформує “Українська правда” з посиланням на сюжет.

“Ми отримали відмову від керівництва з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки головного слідчого управління ГПУ. Потім друга спроба була у жовтні минулого року. І так само цього разу ми отримали відмову за підписом заступника генерального прокурора України у передачі матеріалів цієї справи”, – розповіла речниця НАБУ Світлана Оліфіра.

​При цьому, за даними НАБУ, підлеглі Луценка навіть відмовили у проханні детективів хоча б ознайомитись з матеріалами своєї справи. Детективам Бюро не вдалось отримати матеріали справи ГПУ і через суд.

“Ми підозрюємо, що все це робиться для того, щоб допомогти підприємству “Аркона Газ-Енергія” таким чином зацементувати це, на нашу думку, незаконне рішення про видачу спецдозволу за заниженою вартістю”, – вважає юрист ГО “Центр протидії корупції” Андрій Савін.

При цьому повідомляється, що незалежно від розслідування ГПУ у НАБУ не збираються закривати власне розслідування, попри те, що прокурори ГПУ встромляють їм палки в колеса.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com