Медовий Спас 2020: що можна і не можна робити на свято Маковея

14.08.2020, 10:12
81326

14 серпня віряни святкують перший Спас, який називають Медовим або Маковея. Також цього дня розпочинається Успенський піст, який триватиме 14 днів. Завершиться він 28 серпня на свято Успіння Пресвятої Богородиці. Що можна і не можна робити в Медовий Спас, повідомляє OBOZREVATEL.

Читайте також: В Україні визначили зони карантину за новими правилами

Що потрібно зробити в Медовий Спас?

Рекомендується відвідати церкву: за традицією в цей день проводиться молебень і хресний хід. Люди шанують святині за їхні чудотворні властивості і багатовікову історію.

Вважалося, що з цього дня бджоли більше не несуть мед. На Маковея бджолярі діставали з вуликів перші медові стільники і святили їх у церкві. Вірили, що зібраний в цей час мед є цілющим.

Православні віряни обов’язково освячують у церкві мед нового врожаю перед тим, як його спробувати: це буде запас на рік, який допоможе під час хвороб і зимових морозів.

Також прийнято святити букети з червоного маку та інших квітів і трав: м’яти, волошок, чебрецю, чорнобривців, календули. Їх прийнято висушувати і зберігати, а в разі хвороби готувати відвари для купання. Крім того, прийнято святити мак нового врожаю та інші сезонні овочі і фрукти.

У цей світлий день прийнято надавати допомогу ближнім: варто звернути увагу на одиноких людей, вдів, пенсіонерів і всіх, хто потребує підтримки.

У Медовий Спас господині готують страви з меду і маку. Наші предки вірили, що якщо загадати бажання перед тим, як з’їсти мед, воно обов’язково здійсниться.

Медовий Спас – це перший день Успенського посту. Тому святковий стіл досить скромний: не можна їсти м’ясо, молоко, рибу, яйця і страви з них. Дозволяються ягоди, фрукти, горіхи, мед і булочки з маком. Також господині печуть медові коржики, пряники і печива; в народі прийнято пригощати один одного медом.

Читайте також: Україна почне видавати електронні візи громадянам ще трьох країн

Освячену в церкві головку маку кладуть дитині під подушку: за прикметою, це захистить її від пристріту.

Медовий Спас називають ще Спас на водіза повір’ям, всі водойми в це свято очищають душу і тіло від гріхів і хвороб. Тому купалися самі, а також омивали домашню худобу.

Всі старі колодязі цього дня чистили, а нові освячували. Люди також йшли хресним ходом до водойм і джерел, де освячували воду.

У минулі часи люди вірили, що в Медовий Спас жінкам прощаються всі незамолені гріхи. Однак при цьому жінка має сама себе пробачити, щоб отримати прощення від Бога.

Хрещення дитини на Медовий Спас вважається добрим знаком: вона буде здоровою і міцною.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com