Microsoft, Facebook та ще 30 компаній підписали декларацію про відмову від участі в кібератаках

18.04.2018, 14:31
2042

Більше 30 високотехнологічних компаній на чолі з Microsoft та Facebook підписали угоду про відмову від участі в кібератаках, які можуть бути організовані урядом будь-якої країни.

Про це повідомляє The New York Times.

Цим вони демонструють прагнення Кремнієвої долини відгородитися від урядових кібервоєн.

Принципи угоди зобов’язують компанії прийти на допомогу будь-якій нації в боротьбі з кібератакою, незважаючи на те, чи мотив нападу є “злочинним або геополітичним”. Хоча список компаній, які підписали угоду є доволі довгим, кілька компаній її не підписали, принаймні поки що. До їх числа потрапили Google, Apple та Amazon.

Важливим є також і те, що жодна з компаній, яка долучилася до підписання спільної угоди, не представляла країни, з яких надходить найбільша кіберзагроза, такі як Росія, КНДР, Іран та Китай.

Нагадаємо: днями США та Британія опублікували своє перше попередження про кібератаки, які здійснює Росія.

Поштовхом до цього значною мірою послужили заяви президента та головного юрисконсульта Microsoft Бреда Сміта, який протягом останніх років твердить, що світу потрібна “цифрова Женевська конвенція”, яка б встановлювала норми поведінки для кіберпростору так само, як Женевська конвенція встановлює правила ведення війни в фізичному світі.

На його думку, першими підтримати цю ініціативу мають американські компанії, оскільки саме вони та їхні клієнти найчастіше стикаються з кібератаками.

“Ця проблема стала набагато більшою, і я думаю, що за останні кілька років ми зрозуміли, що нам треба працювати разом і посилено”, – зазначив він.

Компанія Microsoft зіграла центральну роль у спробі здолати атаку вірусом WannaCry минулого року, яка вразила британську систему охорони здоров’я та компанії по всьому світу. Адміністрація Трампа та уряди інших країн пізніше звинуватили в нападі Північну Корею. Минулого року атака вірусом NotPetya вразила Україну. Іран підозрюють у нещодавньому нападі на саудівський нафтохімічний завод.

Втім, не усі країни, імовірно, підтримають спільну угоду про кібербезпеку, частково тому, що принципи, які вона пропонуватиме, суперечитимуть їхнім власним секретним зусиллям створити кіберзброю.

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com