Міносвіти затвердило показники фінансування закладів вищої освіти

24.01.2020, 16:10
60888

Міністерство освіти та науки України затвердило показники, за якими визначатиметься фінансування закладів вищої освіти. Про це повідомляє  УНІАН з посиланням на заяву заступника міністра освіти і науки Єгора Стадного під час брифінгу щодо фінансування закладів вищої освіти у 2020 році.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила законопроєкт “Про повну загальну середню освіту”

“Ми починаємо шлях відходу державного фінансування від кількості студентів, які навчаються на бюджеті. Уже цього року цей показник буде, приблизно, впливати десь на 70−80%, і планомірно ми спустимо його вплив нижче 50%”, − сказав він.

Зокрема, за словами Стадного, одним із показників є регіональний коефіцієнт.

“Довший час університети в регіонах зазнавали недофінансування, адже ні для кого не секрет, що випускники обирають більші міста… Тепер система фінансування допомагає регіональним університетам, запроваджуючи, так званий, регіональний коефіцієнт”, − пояснив заступник міністра.

“Ще одним в напрямку фінансування буде показник масштабу”, − сказав Стадний.

За його словами, це економічний стимул для університетів до об’єднання.

“Якщо університети об’єднуються, то вони отримують більше коштів. Наступним показником є кількість студентів. Але вага цього показника зменшується, а через три роки становитиме менш як 50%”, − зауважив заступник міністра.

Читайте також: МОН офіційно призупиняє ліцензування вишів: причина

Також, за його словами, є показник обсягу коштів, які університет залучив від бізнесу чи міжнародних партнерів для фінансування досліджень.

“Отже, якщо хтось грошима довірився університету, це показник високої репутації. Держава має зважати на цей показник, а також винагороджувати таких. Окрім цього, ми застосовуємо міжнародні рейтинги. Якщо український університет потрапляє в міжнародний рейтинг, він отримує підвищений коефіцієнт, а отже і підвищене державне фінансування. І ще один показник, який ми запустимо з 2021 року − це працевлаштування випускників конкретних університетів. Якщо випускники університету будуть працевлаштовуватися на посадах, які вимагають кваліфікації вищої освіти, університети будуть отримувати більше фінансування. Якщо таких випускників менше, то менше фінансування”, − розповів Стадний.

“Ми зробили важливий крок до прозорості та відкритості фінансів. Вперше Міністерство освіти і науки опублікувало дані про розподіл державних коштів між закладами вищої освіти та чіткими критеріями цього розподілу. Кожен університет отримав фінансування залежно від результатів своєї роботи та стимул розвиватись динамічніше”, − відзначила Міністр освіти і науки Ганна Новосад.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com