Мінсоцполітики хоче запустити накопичувальну пенсійну систему

20.05.2020, 19:17
73009

У Міністерстві соціальної політики розробили законопроект про впровадження накопичувальної професійної пенсійної системи. Відповідні норми є у новому законопроекті №2683 та прописані Міністерством соціальної політики. Повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Читайте також: Верховна Рада хоче змінити правила нарахування пенсій в Україні

Реформа стосуватиметься окремих категорій працівників віком до 35 років, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

“Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати і формування пенсійних активів будуть страхові внески, які сплачуватимуть роботодавці за рахунок підвищеної ставки єдиного соціального внеску на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій”, – ідеться в пояснювальній записці на сайті міністерства.

№1 дає право на отримання пенсійних виплат після 50 років і роботі на шкідливих професіях (так званий список №1) від 10 років у чоловіків і від 7,5 років у жінок. Роботодавцям доведеться додатково до 22% ЄСВ платити ще 15%, у програмі №2 – 7%, в програмі №3 – від 3% за погодженням із працівниками;

Читайте також: Рада остаточно відхилила закон про пенсійний вік для жінок

№2 – після 55 років і роботі за списком №2 від 12,5 років у чоловіків і від 10 років у жінок.

№3  – дає можливість добровільно вступити до акопичувальної професійної пенсійної системи на умовах, визначених у колективних договорах і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

Страхові внески, які надійдуть за учасників програми, Пенсійний фонд України скеровуватиме до недержавних пенсійних фондів і страхових компаній, авторизованих Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

Учасники системи зможуть самостійно вже з жовтня 2020  року обирати неприбуткові пенсійні фонди. Якщо вони протягом трьох місяців не зробили вибору, то НПФ буде визначено автоматично за порядком Пенсійного фонду України.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com