Місяць від моменту авіакатастрофи літака “МАУ”: намагання Ірану приховати злочин, “чорні скриньки” досі не в Україні (фото, відео)

8.02.2020, 10:50
62421

У суботу, 8 лютого, минає рівно місяць від моменту авіакатастрофи українського пасажирського літака авіакомпанії “МАУ”, який виконував рейс “Тегеран-Київ”. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, ніхто не вижив. Увесь екіпаж, а також два пасажири були громадянами України. Про це інформує ТСН.

Читайте також: Пілот Іранського літака бачив попадання ракети в борт “МАУ”: оприлюднено запис розмови з диспетчером Тегерану

Від самого початку іранці заявили про те, що причиною авіакатастрофи стала технічна несправність літака. Утім вже наступного дня після падіння літака кілька американських видань повідомили, що в Boeing 737-800 влучила іранська ракета.

Врешті-решт 11 січня офіційний Тегеран заявив, що ракета “земля-повітря” збила літак МАУ, а трагедія сталася “через людський фактор”.

Після визнання Іраном події набули іншого масштабу. Утім, розслідування ще триває, а коли з’ясують усі обставини трагедії та будуть покарані винуватці – досі невідомо.

Що відбувалося протягом місяця з моменту авіакатастрофи літака МАУ.

8.01.2020

Першим про падіння Boeing 737-800 авіакомпанії “МАУ” повідомило приватне іранське новинне агентство Tasnim.

Згодом інформацію про падіння українського літака і загибель усіх пасажирів на борту офіційно повідомили рятувальні служби Ірану.

Практично одразу прессекретар Міністерства доріг і транспорту Ірану Кассем заявив, що літак загорівся після падіння – у нього горів двигун.

За його словами, після цього пілот втратив контроль над пасажирським повітряним судном і він врізався у землю. Крім того, з’явилася інформація, що члени екіпажу не зверталися по допомогу через зв’язок з диспетчером і намагалися повернути літак в аеропорт, коли той почав падати.

Через кілька годи після падіння літака українське Міністерство закордонних справ підтвердило, що Boeing МАУ зазнав катастрофи.

Своєю чергою, президент Володимир Зеленський висловив співчуття родинам загиблих і заявив, що повертається до Києва з Оману, де мав робочу поїздку.

Президент також доручив Раді національної безпеки та оборони створити оперативний штаб для розслідування авіакатастрофи, керівником якого став секретар РНБО України Олексій Данілов.

У відомстві підтвердили факт загибелі 11 українів – дев’яти членів екіпажу і двох пасажирів. Тоді ж з’явилися списки усіх 167 пасажирів на борту. Генеральна прокуратура заявила про початок досудового розслідування авіакатастрофи.

Ближче до обіду служби порятунку Ірану виявили обидві “чорні скринькі” пасажирського літака. Утім, заявили, що бортові самописці компанії-авіабудівнику Boeing не передадуть.

Своєю чергою, авіакомпанія “МАУ” зібрала терміновий брифінг. На ньому заявили, що літаки компанії тимчасово припинять польоти до Ірану. Крім того, пресслужба МАУ заявила, що планове обслуговування літака відбулося 6 січня 2020 року – за два дні до трагедії. А літак 2016 року виробництва був отриманий авіакомпанією безпосередньо з заводу концерну.

Вже увечері в Ірані було оголошено день жалоби за загиблими в авіатрощі, а лідер країни Хассан Роухані вперше висловився про катастрофу літака МАУ.

Свої співчуття, заклики до співпраці у розслідуванні висловили й інші країни. Вперше від анексії Криму і окупації Донбасу президент РФ Володимир Путін висловив співчуття своєму українському колезі Володимиру Зеленському.

Світові країни світу почали масово скасовувати польоти до Ірану.  У залі прильоту аеропорту “Бориспіль” поставили фотографії кожного із 9 загиблих членів екіпажу та двох пасажирів, аби вшанувати пам’ять загиблих. Колеги з МАУ, члени інших екіпажів та пасажири почали нести до так званого меморіалу квіти, лампадки і свічки.

Четвер, 9 січня, в Україні було оголошено днем жалоби у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ під Тегераном. Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний указ.

9.01.2020
У ніч проти 9 січня з Києва вилетів борт з українськими фахівцями, які вирушили до Ірану, аби взяти участь у розслідуванні авіатрощі. У складі групи були представники ДСНС, Міноборони, МЗС, МВС, СБУ, РНБО, Державної авіаційної служби, Нацбюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та “Міжнародних авіаліній України”.

Вранці наступного дня після катастрофи Іран офіційно оприлюднив попередній звіт розслідування авіакатастрофи рейсу PS752. У ньому зазначається, що очевидці на землі та екіпаж іншого літака бачили, як судно МАУ горіло у повітрі. У документі також йшлося про свідчення очевидців, несподівану зміну траєкторії літака, пожежу у повітрі. Крім того, іранська сторона запевнила, що співпрацюватиме з усіма країнами для встановлення причин авіакатастрофи.

Своєю чергою, Україна заявила про чотири ймовірні причини авіатрощі. “Ураження літака зенітною ракетою ЗРК, в тому числі ЗРК “Тор”, тому що інформація про виявлення уламків російської ракети поблизу місця катастрофи вже з’явилася в мережі Інтернет; зіткнення з БПЛА або іншим літаючим об’єктом; руйнування і вибух двигуна з технічних причин; вибух всередині літака в результаті терористичного акту”, – повідомив секретар РНБО Олександр Данілов.

Надвечір американське видання Newsweek, а також телеканал CBS News з посиланням на власні джерела повідомляють, що Boeing 737-800 збила іранська ракета. Зокрема, CBS News заявив: “Офіційні особи США впевнені, що Іран збив український рейсовий літак через кілька годин після атак американських цілей [в Іраку, – ред.]. Спецслужби США перехопили сигнал радару, повідомили джерела. Американські супутники також зафіксували запуск двох ракет земля-повітря перед катастрофою літака”.

Згодом версію про влучання ракети у літак озвучив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, а американський президент Дональд Трамп назвав авіакатастрофу “підозрілою”. За його словами, політ відбувався над неспокійним районом, тож “хтось міг просто помилитися”.

Попри озвучені заяви, цивільна авіація Ірану спростувала версію про ракетний удар по українському літаку.

10.01.2020
Ранок 10 січня розпочався з того, що офіційний Тегеран назвав обвинувачення в ракетному ударі, що призвів до катастрофи літака української авіакомпанії МАУ, “безглуздими чутками” та “психологічною війною”.

Уряд заявив, що “звіти про збиття українського літака є хибними та психологічною війною”. Іранська адміністрація цивільної авіації заявила, що були проведені великі дослідження зони катастрофи і що там нічого підозрілого немає. Представник уряду Алі Рабей назвав заяви про збиття літака ракетою “великою брехнею”.

Між тим один з розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв заявив, що Іран міг випустити ракету з секретної військової бази IRSG.

Свєю чергою, український президент Володимир Зеленський до заяв про збиття літака ракетою поставився з обережністю. За його словами, така версія не виключається, але потребує доказів. Враховуючи останні заяви лідерів держав у ЗМІ, ми закликаємо всіх міжнародних партнерів – передусім уряди США, Канади та Великої Британії – надати дані та докази, які стосуються катастрофи, у розпорядження комісії з розслідування причин”, – наголосив він.

Протягом дня про можливу причетність Ірану до авіакатастрофи літака почали говорити в інших країнах. Зокрема, міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок назвав це “дуже ймовірним”, його польський колега Яцек Чапутович  “високо ймовірним”. Генсек НАТО Єнс Столтенберг та держсекретар США Майкл Помпел також підтримали версію. Своєю чергою, у російському МЗС заявили, що підстав для звинувачення Ірану немає.

11.01.2020
У ніч проти 11 січня британська газета The Guardian заявила, що військові Ірану нібито переплутали літак МАУ, який вилетів з аеропорту Тегерана, з “ворожим” об’єктом США та збили його ракетою. Зазначається, що було випущено дві ракети російського виробництва. Йдеться швидше за все про “Тор-М1”, які Тегеран купив у Москви  2005 року. Дальність ураження – 12 кілометрів.

Рано-вранці офіційний Іран заявив, що ракета “земля-повітря” збила літак “МАУ” рейсом “Тегеран-Київ”. В офіційній заяві йшлося про те, що трагедія сталася через “людський фактор”.

Літак помилково сприйняли за ворожий об’єкт після того як він повернув у бік військового центру Корпусу вартових Ісламської революції. За кілька годин до катастрофи іранські військові обстріляли дві військові бази США на території Іраку.

Президент Ірану Хасан Роухані назвав трагедію “непрощенною помилкою” і заявив, що країна продовжить розслідування катастрофи українського літака. Між тим після зізнання уряду в іранській столиці почалися протести.

Після офіційної заяви Тегерана на неї почали реагувати світові лідери. Компанія “МАУ” скликала брифінг, на якому заявили, що не сумнівалися у невинуватості екіпажу та несправності літака. Президент “МАУ” Євген Дихне повідомив, літак здійснював рейс, бо заборон ні від Києва, ні від Тегерана не було.

Цього дня ще одна заява надійшла від Корпусу вартових ісламської революції. Елітне військово-політична формація Ірану, взяла на себе відповідальність за аварію українського літака. За словами командувача Військово-космічними військами КВІР, генерала Амір-Алі Хаджизаде, система протиповітряної оборони сприйняла пасажирський літак за крилату ракету.

12.01.2020
В Ірані створили спеціальну робочу групу для допомоги у вирішенні консульських питань жертв катастрофи лайнера Boeing 737. Її мета – консульська допомога жертвам трагедії. Уряд країни заявив, що розмір компенсацій жертвам трагедії залежатиме від перемовин з Україною.

“Оскільки катастрофа українського літака не рядовий випадок, виплата компенсацій залежить від домовленостей Ірану і України”, – очільник відділу розслідування подій організації цивільної авіації Ірану Хасан Резайфар.

13.01.2020
У ніч проти 13 січня американське видання The Washington Post повідомило: задовго до того, як Іран визнав збиття рейсу МАУ біля Тегерана в середу, Україна зрозуміла, що літак був знищений ракетою. Але лідери країни обрали ретельний дипломатичний шлях.

Утім, навіть після оприлюдненої заяви, іранська влада заявила, що президент країни нічого не знав про влучання ракети у літак МАУ. Такимчином, Тегеран заявляє, що звинувачувати його у приховуванні причин катастрофи є безпідставним.  Між тим до Тегерана вилетіла Слідча група з Канади, яка далучилася до розслідування.

Своєю чергою українська Служба безпеки відкрила провадження за трьома статтями Кримінального кодексу України: порушення правил безпеки руху або експлуатації повітряного або повітряного транспорту, умисне вбивство, умисне знищення або пошкодження майна.

Вже надвечір п’ятого дня після катастрофи з’явилася інформація, що українським експертам вдалося ідентифікувати перше тіло загиблого пілота. ДНК-зразки родичів українців було передано експертам у Тегеран 11 січня.

14.01.2020
Кілька днів у Тегерані не вщухали протести після того, як країна визнала, що поцілила у літак ракетою. На мітинги людей влада реагувала різко, тому були силові розгони людей та затримання демонстрантів. Крім того, бійці Корпусу вартових Ісламської революції затримали іранця, який зняв і опублікував відео у Мережі, де нібито зображено влучання іранської ракети в український літак МАУ.

Своєю чергою президент Ірану заявив, що до трагедії не може бути причетною лише одна людина, і пообіцяв покарати всіх причетних. “Судова влада має сформувати спеціальний суд з високопоставленим суддею та десятками експертів. Це не звичайна та рядова справа. Весь світ спостерігатиме за цим судом”, – сказав  Хасан Рухані.

Утім, невдоволення іранців вийшли за межі вуличних мітингів. Своє обурення діяльністю влади висловили місцеві журналісти. Щонайменше двоє іранських журналістів, які працювали в державній інформаційній службі, перепросили за “13 років брехні” та пообіцяли більше не працювати у ЗМІ.

15.01.2020
Питання “хто займатиметься розшифрування “чорних скриньок” літака було актуальним відколи їх знайшли на місці аварії. Спочатку Іран заявив, що самостійно займеться самописцями і нібито почав їх розшифровувати. Утім, через кілька днів Тегеран заявив, що не має відповідного обладнання і готовий передати скриньки Франції. Після тижня обіцянок 15 січня Офіс Генерального прокурора звернувся до Ірану з проханням передати українським правоохоронцям бортові самописці збитого ракетою літака.

Утім, іранська влада запити України щодо доступу до “чорних скриньок” проігнорувала і жодної відповіді не надала.

16.01.2020
Українське міністерство внутрішніх справ повідомило, що в Ірані завершено процедуру ідентифікації тіл загиблих 11 українців.

Голова іранського МЗС Мохаммад Джавад Заріф після спілкування з українським колегою Вадимом Пристайком заявив про готовність передати Києву тіла українців. Тоді ж з’явилася інформація, що, ймовірно, борт із загиблими пасажирами прибуде до України 19 січня.

Цього дня у Лондоні відбулася зустріч міністрів закордонних справ України, Канади, Швеції, Афганістану і Великої Британії. У спільній заяві вони вимагали від Ірану виплатити компенсації родинам загиблих. Країни також закликали Тегеран провести ретельне незалежне і прозоре міжнародне розслідування, відкрите для країн, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі.

17.01.2020
Офіс генерального прокурора вкотре звернувся до Ірану з вимогою надати доступ українській стороні до бортових самописців літака МАУ.  “Офіс Генерального прокурора повторно звернувся із запитом до компетентних органів Ірану з приводу надання українській стороні бортових самописців літака Boeing 737 рейсу PS 0752 “Тегеран-Київ” авіакомпанії “Міжнародні авіалінії України”, – сказано у повідомленні.

Відповіді Тегерана цього дня також не було. Натомість в іранській столиці уперше від 2012 року Верховий лідер аятола Алі Хаменеї провів п’ятничну молитву. У ній висловив співчуття рідним і близьким загиблих у катастрофі українського літака МАУ, який збила іранська ракета, втім одразу додав, що закордонні ЗМІ намагалися ввести іранців в оману.

“Наш ворог намагався маніпулювати печальною аварією літака, аби відтінити наші досягнення… Події, що сталися після аварії, не повинні мати шансу повторитися”, — зауважив Хаменеї.

18.01.2020
Лише наступного дня після звернення України Іран таки заявив, що передасть “чорні скриньки” Києву. Тегеран пообіцяв зробити це до кінця січня.

“За участю експертів із Франції, Канади та США ми спробуємо розшифрувати (бортовий самописець) в Києві. Якщо нам це не вдасться, його відправлять до Франції”, – заявив представник Іранської організації цивільної авіації Хасан Резайфар і додав, що в Ірані їх розшифровувати не будуть.

19.01.2020
У неділю вранці борт з тілами загиблих українців приземлився у столичному аеропорту “Бориспіль”. Аби вшанувати загиблих прибули президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Олексій Гончарук та спікер парламенту Дмитро Разумков.

Труни, вкриті українськими прапорами, виносили з літака одна за одною, першим до України повернувся перший пілот Володимир Гапоненко, далі ще один пілот Олексій Наумкін, їхній колега Сергій Хоменко, бортпровідник Ігор Матьков, бортпровідниця Катерина Статнік, Марія Микитюк, Денис Лихно Валерія Овчарук, Юлія Сологуб, Олена Малахова, Ольга Коб’юк.

Жалобний кортеж із українцями, до терміналу проводжали нацгвардійці, які вишукувалися вздовж дороги, а в аеропорту живий коридор утворили також колеги загиблих. Пілоти зустрічали труни, ставши на коліна.

Крім того,біля терміналу “В”, де відбувалася церемонія прощання, автомобільні сигнали натиснули водії в 11:00 і тримали їх рівно хвилину. До місця прощання 11 машин проїхали повз рідний для МАУ термінал “D”, звідки борт вирушив до Тегерана, але вже не повернувся.

20.02.2020
Міністр транспорту, доріг та транспортного сполучення Ірану Мохаммад Есламі прибув до України, аби обговорити розслідування збиття літака “МАУ”. Під час розмови сторони намагалися обговорити передавання “чорних скриньок”, оскільки напередодні Іран знову відмовився передавати їх і заявиви, що самостійно розшифровує їх. Більше того, керівник відділу розслідування подій Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаєфа сказав, що у разі невдалої спроби розшифрувати “чорні скриньки”, їх передадуть до України чи Франції”.

21.02.2020
В Ірані оприлюднили другий звіт про причини авіакатастрофи літака МАУ під Тегераном. У документі зазначається, літак був збитий двома ракетами малої дальності типу “земля-повітря”. Ракети Tor-M1 були запущені по літаку з північної сторони. У повідомленні зазначається, що знайдені реєстратор польоту та бортовий самописець є “одним із найсучасніших обладнань у світі”, а в Ірану немає відповідного обладнання для розшифрування.

22.02.2020
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо закликав Іран негайно передати “чорні скриньки” збитого українського літака на експертизу в одну з країн, яка володіє необхідними технологіями для їх розшифровки. За його словами, приїзд відповідних спеціалістів до Ірану також не допоможе у розшифровці чорних скриньок, так як на місці немає необхідного обладнання.

23.02.2020
Іранська влада запевнила, що літати над країною безпечно. Незважаючи на те, що багато авіакомпаній відмовилися від польотів на Іраном після трагедії літака “МАУ”.

За словами міністра доріг та міського розвитку країни Мохаммада Есламі, повітряний простір над країною є одним із найбезпечніших у світі. “Повна безпека іранського неба для міжнародних рейсів завжди відома у всьому світі, і цей чинник високого рівня безпеки не ставиться під загрозу”, – сказав він.

24.02.2020
Спецпредставник президента Ірану Мохаммад Есламі заявив, що остаточне рішення про передавання Україні “чорних скриньок” ухвалять після доповіді іранської делегації керівництву країни про результати візиту в Україну.

Своєю чергою, секретар РНБО Олександр Данілов під час зустрічі з іранським уповноваженим з розслідування авіакатастрофи запевнив його у повній технічній готовності України забезпечити необхідний комплекс робіт для їх дослідження.


Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф заявив, що людина, яка помилково збила український літак МАУ під Тегераном, перебуває у в’язниці. Повідомлялося, що ймовірних винуватців катастрофи українського літака “МАУ” під Тегераном заарештували ще 14 січня.

Заріф розповів, що про провину іранських військових у збитті літака він дізнався за два дні після катастрофи, коли було проведено внутрішнє розслідування і встановлено причину.

Крім того, на другий день після авакатастрофи президент Володимир Зеленський також знав, що сталося це через потрапляння ракети. За словами президента, він публічно не говорив про збиття українського рейсу, адже потрібно було мати конкретні докази. “Я вважаю, що ми зробили кілька важливих кроків, які дали нам можливість натиснути на іранську сторону, і вони визнали, що це була не технічна поломка або помилка нашого екіпажу і літака “МАУ”, – сказав Зеленський.

26.01.2020
Депутат іранського парламенту Фараджулла Раджабі заявив, що “чорні скриньки” українського літака залишаться в країні та будуть розшифровані на їхній території.

Вивченням інформації з них займеться іранське Міністерство доріг та міського розвитку. “Наша політика полягає в тому, щоб чорні скриньки залишилися тут і тут же були розшифровані”, – зазначив Раджабі.

27.01.2020
Американське видання The New York Times повідомило, що іранські військові три дні приховували від вищого керівництва країни, включно з президентом Хасаном Роухані, інформацію про причетність до авіакатастрофи літака МАУ. Рішення приховувати інформацію командування Корпусу вартових Ісламської революції ухвалило за кілька хвилин після того, коли зрозуміли, що збили не американську ракету, а пасажирський літак.

Коли військові сказали про причини трагедії президентові, Рухані висунув їм ультиматум: або зізнавайтеся, або я піду у відставку.

28.01.2020
У Канаді знову звернулися до іранської влади щодо бортових самописців. Міністр транспорту Марк Гарно заявив, що країна закликає Іран щонайшвидше розшифрувати “чорні скриньки” зі збитого літака МАУ й готова допомогти у цьому. Глава відомства також наголосив на тому, що розшифрування має відбуватися без затримок.

29.01.2020
Європейська агенція авіаційної безпеки (EASA) скасувала тимчасові обмеження щодо польотів авіакомпаній над Іраном та Іраком. Попри це, у відомстві рекомендували авіакомпаніям уникати іранського повітряного простору.

30.01.2020
Очільник Офісу генпрокурора Руслан Рябошапка заявив, що після трьох тижнів після катастрофи літака “МАУ” Україна не бачить належної реакції Ірану. За його словами, українська сторона неодноразово зверталася із запитами про міжнародно-правову допомогу до іранського уряду, утім, відповіді не отримала.

31.01.2020
До Канади перевезли з тіла 13 громадян, які загинули під час аварії літака.Тіла ще 73 жертв авіакатастрофи залишили на території Тегерану, оскільки таке бажання висловили їхні рідні.

“Канада завершила процес репатріації тіл канадців і постійних мешканців, загиблих в авіакатастрофі. Останки 13-х осіб повернули до Канади, а 73-х – залишили в Ірані, відповідно до побажань членів родини”, – сказано у повідомленні.

2.02.2020
ТСН.Тиждень отримав сенсаційний доказ – запис перемовин диспетчерської аеропорту Тегерана та другого пілота літака іранської компанії “Асеман Ейрлайнз”. Пілот іранського літака бачив, як іранські військові запустили ракету. Утім авіаслужби країни  приховували справжню причину авіакатастрофи літака “МАУ”. Оприлюднений запис доводить, що –  іранці бачили ракету від моменту пуску, і до того, як вона влучила в український літак.

Своєю чергою, український президент зауважив, оприлюднений запис свідчить про те, що Тегеран від самого початку знав справжні причини падіння літака МАУ.

3.02.2020
Після оприлюдненої розмови директор з розслідування авіаційних подій в Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаїфар заявив, що через витік даних в українські ЗМІ Тегеран більше не стане ділитися з Україною інформацією про перебіг розслідування.

Цей файл був серед матеріалів, наданих групі експертів, які розслідують катастрофу, – наводить його слова агентство Мехр. – українською стороною говорить про те, що більше ми їм жодних матеріалів передавати не будемо”.

Після різкої відповіді Ірану секретар РНБО Олександр Данілов закликав Тегеран дотримуватися Чиказької конвенції, згідно з якою державі, у реєстр якої занесено повітряне судно, що зазнало аварії, мають надати можливість призначити спостерігачів для присутності під час розслідування, а держава, яка провадить розслідування, має скерувати цій державі звіт та висновок.

Очільник авіакомпанії Євгеній Дихне також відреагував на розмову іранців і підкреслив, що поява у ЗМІ запису перемовин іранського льотчика з диспетчером підтвердила, що рейс PS752 знищили ракетою, тоді як він був у безпечній для польотів цивільної авіації зоні.

4.02.2020
П’ять країн – Україна, Канада, Афганістан, Великобританія і Швеція, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, висунули Ірану вимогу передати “чорні скриньки” збитого Boeing.

“Всі країни стурбовані небажанням Ірану передати” чорні ящики “. Додаток 13 до Конвенції про цивільну авіацію вимагає, щоб це сталося негайно. Щоб показати, що Іран як і раніше готовий повідомляти про це в повній і прозорій формі, він повинен негайно передати “чорні скриньки”, – йдеться у повідомленні.

5.02.2020
Генеральний прокурор Руслан Рябошапка заявив, що Іран ігнорує його звернення у справі про розслідування катастрофи літака МАУ. Іран також не реагує на заклики Києва надати бортові самописці для розшифрування.

“Я особисто тричі звернувся до генерального прокурора Ірану із запитами про надання міжнародно-правової допомоги. Зокрема, ми просили надати окрім тих доказів, які необхідні слідству, докази, на підставі яких затримано осіб в Ірані. Була інформація нещодавно, що за вчинення цього злочину в Ірані затримано трьох чи чотирьох осіб, які зараз перебувають у місцях попереднього ув’язнення”, – сказав Рябошапка.

6.02.2020
Канада вкотре наполягає на більш швидкому розшифруванні “чорних скриньок” збитого в Ірані літака компанії “МАУ”.  “Ми б хотіли, аби “чорні скриньки” проаналізували якомога швидше. Вже минуло майже чотири тижні. Коли я говорив зі своїм іранським колегою у понеділок, то закликав його просуватися пришвидшено”, – сказав міністр транспорту Канади Марк Гарно.

7.02.2020
Посол Ірану в Україні Манучехр Мораді заявив, що Тегеран передасть “чорні скриньки” збитого літака “МАУ” Україні або іншій країні, якщо не зможе їх розшифрувати. За його словами, слід дочекатися розслідування справи, яке, за нормами міжнародного права, веде країна, де сталася аварія – тобто Іран.

 

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com