Мобілізація ув’язнених в Україні 2024: яких засуджених забиратимуть на фронт і який ресурс

15.05.2024, 17:32
158734

В Україні 2024 року зможуть мобілізувати засуджених. 8 травня Рада ухвалила відповідний закон. Процедура – добровільна, але за запитом військових і рішенням судів.

Читайте також: США розглядають можливість надання Україні батареї Patriot з радарами, – Bloomberg

Яких засуджених можуть мобілізувати, скількох чоловіків із в’язниці можуть призвати на військову службу та із якими злочинами не дозволять захищати Батьківщину – читайте у ТСН.ua.

Закон про мобілізацію засуджених 2024

8 травня народні депутати в цілому підтримали законопроєкт №11079-1 про мобілізацію засуджених осіб. Він передбачає, що засуджені, які підуть на військовому службу, отримають умовно-дострокове звільнення після відбуття покарання.

Ключовими моментами із закону є:

мобілізація в’язнів, а точніше реалізація щодо таких категорій громадян механізму УДЗ лише за рішенням суду;

лише добровільність такого рішення самим ув’язненим;

згода від командира військової частини;

відповідність психічного стану та стану здоров’я ув’язненого вимогам служби в ЗСУ (проходження попереднього медичного огляду у в’язниці, а далі проходження ВЛК);

понад три роки терміну перебування у в’язниці до закінчення визначеного покарання;

вони будуть проходити службу в спеціальних підрозділах;

контракти укладатимуться до кінця воєнного стану.

їм не передбачені відпустки, але на підставі висновку військово-лікарської комісії може бути відпустка для лікування після поранення, контузії, травми або каліцтва;

адміністративний нагляд здійснюватиметься командиром військової частини;

за ухилення від військової служби, тобто дезертирство, службовцям спецчастин загрожує від п’яти до десяти років позбавлення волі.

Чи беруть засуджених на війну

Станом на 14 травня засуджених осіб ніхто не призиває. Закон №11079-1 про мобілізацію засуджених осіб набере чинності після підписання президентом Володимиром Зеленським і у наступний день після його офіційного опублікування.

Із якими злочинами не можуть дозволити служити в ЗСУ

У Міністерстві оборони України розповіли, що не можуть бути мобілізовані ув’язнені за злочини:

проти основ національної безпеки України;

умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане зі зґвалтуванням;

сексуальне насильство;

судимість за скоєння кримінальних правопорушень, передбачених статтями 152-156/1, 258-258/6, частиною четвертою статті 286/1 Кримінального кодексу України, якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку;

ті, хто посягав на життя правоохоронців;

ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення;

ті, хто посідав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їхні заступники та помічники тощо).

Скількох засуджених можуть мобілізувати в ЗСУ

У Раді прогнозують, що ресурс ув’язнених для мобілізації становить 15-20 тисяч осіб.

“Це загальний ресурс ув’язнених, які можуть підпадати під відповідні критерії. Скільки з них підпишуть контракт, ми не знаємо, бо це відбуватиметься за згодою сторін. Орієнтуємося, що це буде приблизно декілька тисяч людей”, – прокоментував під час брифінгу у Раді нардеп від “Слуг Народу” Давид Арахамія.

Таку ж цифру назвали у Міністерстві юстиції. Зокрема, міністр юстиції Денис Малюська виступає за широке залучення до участі в бойових діях чоловіків призовного віку, оскільки в державі вже давно “переповнені установи виконання покарань”.

“У нас переповнені установи виконання покарань, зокрема слідчі ізолятори, вільних місць давно немає практично ніде. А у великих містах величезне переповнення. Тому це велика проблема. Не в останню чергу я дуже агітую за мобілізацію ув’язнених і засуджених через те, щоб в тому числі не порушувати нормативи за кількістю людей на певну площу“, – розповів Малюська в інтерв’ю “BBC News Україна”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com