МВФ вимагає ще одного підвищення ціни на газ

24.10.2018, 14:28
4731

В рамках домовленості з МВФ ціна на газ для населення може зрости ще на 40% пише “Економічна правда”.

За інформацією співрозмовника видання, знайомого з позицією МВФ, програма співпраці з кредитором передбачає доведення ціни на газ до ринкової, а це значить, що зрости ціна, за домовленостями, повинна ще на 40%.

“Ринкова ціна” розраховується на базі імпортного паритету – середньої ціни на імпортний газ за певний період. Ця складова у структурі ціни на газ для споживачів є найбільшою. Вона включає прогнозну ціну на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), а також вартість транспортування газу від NCG до західної межі України через Німеччину, Чехію і Словаччину.

Якщо раніше мова йшла про разове підвищення тарифів, зараз те ж саме пропонується зробити в кілька етапів. В України є рік на це.

Співрозмовники видання, знайомі з перебігом переговорів і позицією кредитора, вказують на те, що у МВФ упевнені, що не виконати такі “пільгові умови” підвищення ціни на газ Україна не зможе.

За інформацією видання, кредитор очікує чергового підвищення навесні 2019 року – на 15%, а наступне заплановане на осінь 2019 року.

Яким саме буде крок підвищення, залежатиме також від ситуації на світових сировинних ринках.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com