МЗС України відкликало свого посла в Білорусі для консультацій, – Кулеба

17.08.2020, 18:21
81614

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкликав українського посла в Республіці Білорусь Ігоря Кизиму для проведення консультацій з огляду на політичну ситуацію із сусідній країні. Відповідну заяву оприлюднила пресслужба МЗС України.

Читайте також: У Білорусі збираються на нові протести

“Як ви знаєте, минулої п’ятниці офіційний Мінськ передав затриманих “вагнерівців” до Росії, попри наявність усіх правових та моральних підстав передати їх Україні. Цей крок підірвав довіру між нашими країнами та завдав важкого удару нашим двостороннім відносинам. Після цього Олександр Лукашенко неодноразово і абсолютно безпідставно звинувачував Україну у недружніх кроках проти Білорусі. Якісно нові загрози як для особистої безпеки громадян, так і регіональної безпеки в цілому випливають з офіційних повідомлень про можливе активне залучення Росії та ОДКБ до врегулювання ситуації у Білорусі”, – сказав Кулеба.

За його словами, усі ці фактори, а також суспільна реакція у Білорусі на офіційні результати виборів президента, кардинально змінюють ситуацію в українсько-білоруських відносинах.

“З огляду на це, я ухвалив рішення викликати посла України в Білорусі Ігоря Кизима на консультації до Києва для оцінки перспектив українсько-білоруських відносин у новій реальності, що склалася, вироблення відповідних рішень з урахуванням усього комплексу факторів. Ми вперше в історії вдаємося до такого кроку у відносинах з Білоруссю, і робимо це виключно через неприпустимі дії Мінська”, – зауважив голова МЗС.

Окрім цього, Кулеба запевнив, що українська сторона буде “жорстко захищати свої національні інтереси”, однак виклик посла на консультації жодним чином не вплине на здатність забезпечувати права та законні інтереси громадян України на території Білорусі.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com