На майбутніх президентських виборах у США Україна фігуруватиме у центрі політичного скандалу, – ЗМІ

14.04.2019, 21:14
20904

Шукаючи друзів і підтримку за океаном нинішня владна команда вгрузла в новий передвиборчий скандал у США, де 2016 року ледь не посварились з новим президентом країни – республіканцем Дональдом Трампом. Тоді документи з Києва серйозно вдарили по репутації голови його виборчого штабу – Пола Манафорта. Ну а тепер є всі шанси зіпсувати відносини з конкурентами республіканців на виборчому полі – демократами, йдеться в ТСН.Тиждень.

Читайте також: За 5 років США виділили на українську армію 1,3 мільярда доларів

Бурхлива президентська кампанія в Україні завершиться рівно за тиждень. Натомість битва за американський Білий дім лише починається. Три десятки кандидатів створили президентські сайти, ще приблизно стільки ж – за останні півроку публічно припускали, що можуть піти на перегони. Хто б не став головним суперником Дональда Трампа – кампанія обіцяє бути ще бруднішою за попередню. І Україна вже  опинилася буквально посеред поля цієї нової битви. У квітні 2014 Джо Байден їде в Україну на зустріч з українськими чиновниками, в той же час його син Хантер Байден входить у наглядову раду найбільшої приватної газовидобувної компанії України  – Burisma. Її власником був міністр екології в корумпованому уряді Януковича Микола  Злочевський. За 14 місяців  Хантеру Байдену переказали більше 3 мільйонів доларів. Це має всі ознаки шантажу і підкупу, справи Байденів в Україні треба повноцінно розслідувати.

Віце-президент часів Обами, був частим гостем в Києві і основним провідником політики США щодо України. Ключовою фігурою Джо Байден за багатьма ознаками претендував і в майбутній битві за Білий Дім. Хоч  досі офіційно не зголосився балотуватися в президенти. “Я вирішив від самого початку, якщо я і балотуватимуся, то буду останнім з кандидатів, хто про це оголосить”, – заявив політик.

Але його чекають, бо для Трампа і республіканців, Байден – помітна загроза. Два попереджувальні постріли в повітря вже пролунали. Перший – скандал з обіймами. Одразу кілька жінок заявили, що Байден дозволяв собі занадто сильно наближуватися до них. Другий – український скандал, який б’є по сину цього політичного важковаговика. “Ні, Джо Байден мені не загроза. Він загроза лише самому собі”, – коментує Трамп.

Відомий прихильник Трампа Джон Соломон в одному з американських видань оприлюднив уже кілька статей із посиланнями на інтерв’ю з українськими чиновниками. Саме матеріали видання стали головним матеріалом для розпалювання політичного скандалу  лояльними до  американського президента телеканалами. Першим в американську гру втручається генеральний прокурор України Юрій Луценко. Він дає інтерв’ю, в якому прямо обвинувачує американського посла в корупції. “На жаль, у нашу першу зустріч посол оголосила мені список людей, проти яких неправильно вести кримінальні переслідування”, – заявляє Луценко.

Посольство відкидає усі звинувачення. Призначену ще Бараком Обамою дипломатку Марі Йованович захищає і держдеп США. Які б не були стосунки всередині структури, нападати на американського посла не можна нікому чужому. Лише за кілька днів реагує українська сторона. “Наші відносини з Вашингтоном ще ніколи не були настільки ефективними та предметними, як сьогодні. У цьому контексті я хотів би підкреслити важливу роль посла США в Україні Марі Йованович. Вона як представник США і президента Дональда Трампа, великого друга України і великого мого друга, має повну мою підтримку”, – заявляє президент України Петро Порошенко.

Але чинна влада здається сама загнала себе в капкан. Схоже тривале роздратування нинішнього республіканського господаря Білого Дому , команда Порошенка вирішила компенсувати  компроматом на впливову фігуру у таборі демократів.  З колишнім мером Нью-Йорка Рудофольфо Джуліані, ще одним публічним захисником Трампа, Юрій Луценко зустрівся ще наприкінці січня. Тепер Джуліані докладає зусиль, аби зробити Україну токсичною. “3-4 місяці тому у мене з’явилася інформація, як почалося все це розслідування проти Трампа. Група українських чиновників насправді допомагала президентській кампанії Клінтон. Ця історія з “Бурісмою”. Справи компанії розслідують, її визнано злочинною, її власник Злочевський в бігах. А Хантер Байден входить у наглядову раду лише через два місяці після того, як Обама призначив Байдена головним в українському питанні”, – заявляє чиновник.

Один з відомих американських аналітиків, обізнаний з ситуацією, що має причини не називати своє ім’я, називає ці закиди категорично немотивованими і коментує їх так: “Доволі сумнівно, чи діє Луценко на власний розсуд, контактуючи з американськими політичними особами на кшталт Джуліані, чи це ширша спроба налагодити співпрацю, яку координує шеф Луценка”.

Тим часом, журналіст Джон Соломон продовжує публікувати викривальні статті. Його наступне джерело знову з прокуратури. Це – Констянтин Кулик. “Представники українських правоохоронних органів вважають, що в них є докази злочинів американських демократів та їхніх прибічників у Києві – від втручання у президентські вибори 2016 року до перешкоджання розслідуванням. “Ми збиралися поділитися цією інформацією під час робочої поїздки в Сполучені Штати, – сказав мені Кулик в інтерв’ю. – Але посол заблокувала нам видачу віз”, – йдеться в статті.

Атака по демократам за допомогою зливів з Києва тепер іде по трьом напрямкам: особисто Джо Байден і його син, посол США Марі Йованович і головне – коло демократів, що начебто співпрацювало з українцями, які начебто втручалися в американські вибори.

І цю інформацію вже активно поширюють близькі до Трампа люди, зокрема його син, адже вже два з половиною роки американцям відомо, що Росія намагалася втручатися в святе – американські президентські вибори. Тепер необережні передвиборчі рухи українців ризикують народити новий, токсичний для Києва наратив: про Україну, яка начебто втручалася в вибори президента США. Джон Соломон найближчим часом планує з’явитися на телебаченні особисто – можливо, в рукаві у нього новий злитий українцями компромат. Яким би він не був, постраждає передовсім репутація України. Від такої дивної міжнародної спецоперації чинної влади нас навряд чи полюблять у  Білому Домі, проте точно серйозно розлюблять у Демпартії.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com