Перша хвиля в жовтні: на Україну насуваються чотири штами грипу

15.09.2020, 10:11
84137

Відразу чотири штами вірусу очікують українців в цьому сезоні. У минулому році захворіли майже п’ять мільйонів людей, проте зараз грип буде особливо небезпечним – через епідемію коронавірусу.

Читайте також: Вірусологиня заявила, що хворий на грип не може захворіти на COVID-19

Про це пише газета Сьогодні.

Грип, ймовірно, накриє Україну двома хвилями. Перша буде в кінці жовтня, друга – в січні. Медики чекають “пришестя” чотирьох штамів. Проти двох типів А і двох В вакцину виробляють за кордоном. У Міністерстві охорони здоров’я вже ведуть переговори з Францією, Нідерландами, Південною Кореєю і Китаєм.

“Держава хоче закупити вакцину від грипу, але попит на цю вакцину дуже-дуже великий на світовому ринку. Він пов’язаний з тим, що у нас епідемія і Covid-19. І так само очікуються хвилі грипу в інших країнах. Кількість вакцини, яка надійде на ринок України становить понад 600 тисяч доз”, – каже Сергій Литовка, керівник експертної групи з імунопрофілактики директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Безкоштовно будуть прищеплювати тих людей, чиї професії знаходяться в групах ризику. Це медики, педагоги і військові. В уряді підрахували – потрібно закупити додатково ще 1,5 мільйона доз. Але подбати про вакцинацію варто всім, говорять імунологи. Симптоми грипу та коронавірусу часто схожі. А імунна парасолька дозволить уникнути одного із захворювань.

“Обов’язково прищеплюються люди, які мають хронічні захворювання серцево-судинної системи, легеневої системи, цукровий діабет, люди з ожирінням, обов’язково прищеплюються вагітні”, – пояснює Алла Волоха, завідувач кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти імені Шупика.

Читайте також: Степанов повідомив про виробництво ліків від коронавірусу в Україні

Ефективність вакцини становить близько 80%. І навіть якщо грип або ГРВІ наздожене вас під час осінньо-зимового сезону – перебіг хвороби буде нескладним.

А тим часом лікарі України готуються до жорсткого епідсезону, адже грип в парі з коронавірусом стане агресивнішим. Так само медики нагадують, що вакцина починає діяти через тиждень і виробляє імунітет на дев’ять місяців. Тому повторювати щеплення потрібно кожен сезон.

Раніше очільник уряду попередив про ризик накладання грипу на епідемію коронавірусу.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com