На Волині дуже якісний бурштин: як комунальне підприємство видобуває сонячний камінь

15.09.2020, 20:21
84220

Після декількох років штучного блокування роботи комунальне підприємство “Волиньприродресурс”таки розпочало законний видобуток бурштину. На підприємстві нині вже працює 60 людей. І кількість робочих місць, за словами керівництва, буде збільшуватися. Що найголовніше: бурштин, який по праву належить українському народу, тепер збагачуватиме не мафію приватних копачів, а місцеві бюджети.

Читайте також: Літо не відступає: синоптик розповіла, якою буде погода 16 вересня

Про це йдеться в сюжеті ТРК “Аверс”, пишуть Волинські новини.

Донедавна на земельній ділянці, де комунальне підприємство “Волиньприродресурс” видобуває бурштин, був так званий клондайк, розповідає т.в.о. директора “Волиньприродресурсу” Анатолій Капустюк. Як наслідок – фактично винищений ліс, сухі повалені сосни та ями. Саме така картина впадає в око одразу ж за парканом ділянки, яка знаходиться в межах ліцензованих територій “Волиньприродресурсу”. На цій ділянці територія була в аналогічному стані.

Анатолій Капустюк наголошує, що після того як тут завершать видобуток бурштину, територію повернуть до її природного вигляду: землю зрівняють, утрамбують, на місце повернуть родючий шар ґрунту і висадять новий молодий ліс, тобто проведуть гірничо-технічну і біологічну рекультивацію.

Читайте також: Холодний та розумний: астрологи назвали найзагадковіший знак Зодіаку

“Ми розуміємо, що економічно для нас ця територія є більш збитковою. Але ми маємо показати, як відпрацьовується територія, як вона повертається до природного стану. Ми зрівняємо всю територію, утрамбуємо повернемо поверхневий родючий шар, який зняли. Маневицьке лісництво, з яким у нас договір, проведе біологічну рекультивацію, яку ми їм оплачуємо. А також платимо за рік догляду за цим лісом”, – пояснює він.

Підприємство розпочало підготовчі роботи 27 серпня: встановили паркан, розчистили територію. А нещодавно запустили процес видобутку бурштину. Це перша ділянка, яку взяло в розробку підприємство. Тут орієнтовно 1,7 гектара землі, де триває активна робота. Спочатку працівники знімають поверхневі шари ґрунту аби добратися до так званого продуктивного шару. Саме так називається ґрунт, у якому знаходиться бурштин. І виглядає він, як глиняна маса. Воду, яка піднімається на поверхню і заважає працювати, відкачують.

Читайте також: Учасниця “Танців з зірками” подолала коронавірус

Якщо при поверхневому огляді працівники бачать бурштин, то його вилучають. А масу продуктивного ґрунту везуть на завод. Вона проходить промивання, збагачується, а бурштин вилучається. Потім ґрунт повертається назад на закладку відпрацьованого кар’єру.

Завод розташований у селі Прилісне. Тут привезений продуктивний шар ґрунту, у якому знаходиться бурштин, потрапляє в спеціальну машину – бутар, де відбувається процес вимивання бурштину під тиском води. Відпрацьована порода йде на проммайданчик, який розташований позаду будівлі заводу. Її згодом заберуть і завезуть назад на земельну ділянку. А от вже перемитий бурштин потрапляє на конвеєрну стрічку, де його збирають працівники і кидають у спеціальні труби, з яких бурштин падає в ящики.

Анатолій Капустюк показує результат роботи. Це, фактично, перший бурштин, легально видобутий комунальним підприємством на Волині.

“Це необроблений, як ви бачите, бурштин найрізноманітнішої фракції: десятка, двацятка. І насправді на кожен бурштин є свій покупець, тому що він потрібен для різноманітних цілей. Звичайно, жовтий дуже ціниться, білий, пейзажний. Найголовніше – це розмір. На Волині дуже якісний бурштин. І в області є чим похвалитися і на чому заробити”, – провадить він.

Поки підприємство взяло в розробку лише одну ділянку. Однак зазначають, що коли охоплять більше території, то і зможуть добувати більше бурштину. Сподіваються, що підприємство зможе давати від 20 кг до 100 кг в день.

Нині на підприємстві вже працює 60 людей. Переважно це місцеві мешканці. Керівництво каже: кількість залучених до роботи людей буде збільшуватися, адже підприємство тільки стартувало і буде поступово набирати оберти.

“Радує, що регулярно, кожного дня приходять люди, які бажають влаштуватися на роботу. Майже щодня це 10-20 людей, які приходять і подають документи, щоб працювати на нашому підприємстві. Ми створюємо робочі місця, за результатом роботи діяльності комунального підприємства “Волиньприродресурс”, наповнюємо бюджети місцевих рівнів, обласних рівнів. Саме це було основним задумом при його створенні: щоб Волинська область була фінансово незалежною та могла самостійно себе наповнювати фінансовими коштами. Ми оцінювали: якщо одночасно будемо освоювати наші території… Зараз у нас більше 60 робочих місць створено, але в планах у нас немає кількості, межі скільки людей може працювати. Тоді чисельність залучення буде не сотнями, а тисячами мірятися. За 20 років ми маємо відпрацювати всі території, а для цього нам потрібно 2,3,5 тисяч людей і ми реально можемо створити на території Волині ці робочі місця”, – пояснює він.

Зрештою, місцеві мешканці роботою задоволені, бо ж можна працювати фактично в себе вдома, а не їздити по закордонах.

Читайте також: Вчені заявили, що коронавірус пошкоджує мозок

“Для місцевих жителів це дуже добре, бо люди працюють, не треба піднімати економіку інших країн, коли можна це робити вдома”, – каже машиніст екскаватора Андрій Краплич.

Прогнозують, що комунальне підприємство в майбутньому може давати шалені прибутки. Народний депутат, ексголова Волинської облради Ігор Палиця в програмі “Право на владу” 10 вересня заявив, що вони очікують в майбутньому прибутку з підприємства до мільярда в рік.

Також він додав, що на підприємстві тепер офіційно працюють ті люди, які раніше були змушені займатись незаконним видобутком в сусідніх областях.

“В обласний бюджет підуть гроші. Якщо зараз обласний бюджет Волині розпоряджається 200 мільйонами гривень бюджету розвитку в рік, то тепер ми очікуємо від цивілізованого видобутку бурштину до мільярда гривень в рік. А це – школи, садочки, лікарні, дороги”, – пояснив Ігор Палиця.

Нагадаємо, що комунальне підприємство “Волиньприродресурс” добивалося права почати легально добувати бурштин 4 роки. Депутати облради проголосували за створення підприємства ще у березні 2016 року. Вже через рік тодішній голова Волинської обласної ради Ігор Палиця, який був ініціатором створення підприємства повідомив, що КП “Волиньприродресурс” отримало ліцензії на розробку родовищ бурштину, торфу і міді.

Тоді голова Волинської обласної ради зазначив: якщо “Волиньприродресурсу” не заважатимуть працювати, то вже до кінця 2017 року воно може дати прибуток в розмірі 500 млн гривень. Але ще не встигло підприємство запрацювати, як його почали штурмувати правоохоронці. На підприємство почали відкривати одне за одним кримінальні провадження та проводити обшуки у його керівників. Складалося враження, що хтось дуже не хотів, аби бурштин почали добувати легально і щоб гроші від його реалізації йшли до бюджету. Тоді нелегальний видобуток бурштину процвітав, а держава легалізовувати цей промисел не поспішала. Але буквально три місяці тому НАБУ закрило останню справу. І от підприємство нарешті запрацювало. Анатолій Капустюк каже, що наразі всі кримінальні провадження закриті, а підприємство немає жодного проміжного програного суду. Є ймовірність, що вже до кінця цього року підприємство покаже перші прибутки.

“Комунальне підприємство взагалі по видобутку бурштину, торфу – це єдине взагалі в Україні, яке існує. Не кажучи вже про його об’єми. Тому що ліцензійні площі у нас майже 55 тисяч гектарів. Усі державні підприємства, приватні навіть якщо їх всі разом об’єднати, там різні види є спеціальних дозволів на розвідку, на видобування. Загальну площу мають до 7 до 10 тисяч гектарів. Тому ми не тільки єдине комунальне підприємство, але й найбільше підприємство. Тому ми сподіваємося, що ми будемо сильним гравцем вже на міжнародній арені по бурштин”, – зазначив він і додав, що вже на кінець року тут очікують продемонструвати прибутки і показати приклад, як на місцях можна заробляти гроші для бюджету.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com