На Волині намагаються приховати інформацію про друге зараження коронавірусом

28.03.2020, 10:16
67814

Офіційно на Волині зараз два підтверджених випадки захворювання на коронавірус, але щодо другого посадовці уникають детальних коментарів. Крім 7-річної дитини з села Гірка Полонка Луцького району, про яку раніше дали доволі детальну інформацію, захворювання діагностували в “дорослої жінки” пише Район.Луцьк.

Читайте також: Священики на “кукурузнику” літали над Одесою з молитвами від коронавірусу (відео)

Саме так повідомили про друге зараження чиновники під час брифінгу в ОДА, присвяченому ситуації з протидією поширенню пандемії. За інформацією різних і незалежних один від одного джерел редакції стало відомо, що йдеться про працівницю однієї з медичних установ Луцька.

Зважаючи на суспільну важливість цієї інформації та той факт, що в соцмережах громадяни уже обговорюють ім’я і посаду цієї людини, наші журналісти намагалися отримати офіційні коментарі – підтвердження або спростування – від профільних чиновників та медиків-посадовців.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, відмовився надавати будь-які коментарі з цього питання, посилаючись на лікарську таємницю, запитав тільки “Чи ви себе чуєте?”. Однак, він і не заперечив інформації про виявлення хвороби у медика. На запитання про заходи у медзакладі взагалі не відповів, а кинув слухавку.

Читайте також: 969 загиблих за добу: Італія встановила новий антирекорд смертності від коронавірусу

Один з відповідальних посадовців медичного закладу, про який йдеться в повідомленнях наших джерел, теж відмовився коментувати інформацію про інфікування, але зазначив, що при гострій потребі пацієнтам допомогу в закладі продовжують надавати, скасовані тільки усі планові лікування.

Зважаючи на такі обставини, журналісти звернулися до медіа-юристів за роз’ясненням, коли суспільний інтерес переважає лікарську таємницю. Надаємо розлогий коментар експертки, медіа-юристки, голови правління Національної асоціації українських медіа Тетяни Котюжинської.

“Ніякої лікарської таємниці тут немає. Вся інформація про випадки інфікування, епідемію, карантин є суспільно важливою відповідно до Закону України “Про запобігання інфекційним захворюванням”, на підставі якого введено надзвичайну ситуацію і карантин.

Крім того за стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я, держава зобов’язана інформувати про інфікування медиків. Це йде навіть окремою графою звітності. Світова спільнота сильно критикувала Китай за те, що вони приховували захворювання серед медичного персоналу.

Все, що стосується медика, держава не має права приховувати, про такі факти має бути поінформоване суспільство і ВООЗ негайно. Це свідчить, про стан захищеності або ні медичних працівників і їхнє бюджетне забезпечення під час карантину.

Читайте також: “Була ворожкою та могла заразити сотні”: мер Конотопа зробив термінову заяву через померлу від коронавірусу (відео)

Відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”, державні установи мають надавати відповіді негайно і не пізніше 48 годин, коли про це стало відомо. Адже йдеться про життя і здоров’я громадян”, – пояснила Тетяна Котюжинська.

Медики закладу, які погодилися з нами анонімно поспілкуватися, підтверджують, що є така інформація, але офіційно їх ніхто о не поінформував про ситуацію, додаткових заходів керівництво досі не вжило. Крім того, медики стурбовані, що не мають додаткових і надійних засобів захисту. Їм навіть не забезпечують прання халатів, медичних піжам тощо. Все, що на сьогодні має медперсонал, за словами співрозмовників, вони купували самостійно.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com