Начальник поліції Волині закупив вікна на фірмі свата: у суді корупції не помітили

7.08.2019, 09:35
36316

У червні НАЗК було складено 2 протоколи стосовно начальника Головного управління Національної поліції у Волинській області Петра Шпиги, який не повідомив про наявність у нього реального конфлікту інтересів під час укладання договору щодо придбання та встановлення металопластикових вікон з ТОВ “Інтегра Вест”, одним із засновників якого є його сват. Луцький міськрайонний суд Волинської області, розглянувши справу не побачив порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Читайте також: Депутат, родині якого погрожував грабіжник з пістолетом та гранатами, розповів подробиці злочину (відео)

Про це повідомляє Police Control Ukraine з посиланням на постанову  суду  від 9 липня.

Так, Петро Шпига, перебуваючи на посаді начальника ГУНП у Волинській області 21 грудня 2017 року уклав від імені ГУНП у Волинській області з Товариством з обмеженою відповідальністю “Інтегра Вест” (далі – ТОВ “Інгера Вест”) в особі його директора договір №Ю-031 на придбання та встановлення металопластикових вікон, вартість товарів та робіт становила 78 538,00 грн

Під час укладення цього договору тендерна процедура закупівлі не застосовувалася на підставі абзаців другого та третього частини першої статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі».

Одним із засновників ТОВ “Інтегра Вест” станом на 21 грудня 2017 року був Вовк Дмитро Валерійович, який є рідним батьком зятя (сватом) Петра Шпиги.

У протоколі зазначено, що за даних умов Шпига П. П. діяв в умовах реального конфлікту інтересів, оскільки він мав приватний інтерес у вигляді надання можливості отримати дохід та покращити ділову репутацію ТОВ “Інтегра Вест”, засновником якого є його сват, а цей інтерес, у свою чергу, вступив у конфлікт з його службовими обов`язками, як начальника ГУНП у Волинські області.

Згідно отриманої НАЗК інформації, Петро Шпига всупереч п.2 статті 28 Закону України «Про запобігання корупції» не повідомив голову Національної поліції про реальний конфлікт інтересів.

У протоколі зазначено, що своїми діями, які виявились у неповідомленні голови Національної поліції про реальний конфлікт інтересів, Шпига П.П. вчинив адміністративне правопорушення, пов`язане з корупцію, яке передбачено ч.1 ст.172-7 КУпАП, а саме неповідомлення особою у встановлених законом випадках та порядку про наявність у неї реального конфлікту інтересів.

Крім того, у протоколі про адміністративне правопорушення від 19 червня 2019 року №35-02/253 зазначено, що Шпига П.П. за тих самих обставин, вчинив адміністративне правопорушення передбачене ч.2 ст.172-7 КУпАП, а саме вчинив дії в умовах реального конфлікту інтересів.

У судовому засіданні начальник ГУНП у Волинській області Петро Шпига не визнав себе винним та пояснив, що Вовк Д.В. дійсно є батьком його зятя, однак в будь-яких особистих відносинах він з ним не перебуває, спільно не проживають та спільного побуту не ведуть. Таку саму позиції підтримав і його захисник у судовому засіданні.

Прокурор у судовому засіданні протоколи заперечив та вважає, що в діях начальника ГУНП Волинської області Петра Шпиги немає складу адміністративних правопорушень, передбачених ч.ч. 1, 2 ст.172-2 КУпАП.

Суд дійшов висновку, що за обставин, які викладені у протоколах про адміністративне правопорушення у діях начальника поліції у Волинській області Петра Шпиги був відсутній приватний інтерес, оскільки він не пов`язаний сімейними відносинами із свої сватом Дмитром Вовком , а також не міг бути зацікавлений у сприянні Вовку Д.В. у покращенні економічних показників та ділової репутації ТОВ “Інтегра Вест”, оскільки останній не має вирішального впливу на управління товариством, не є учасником з більшістю голосів у товаристві, не є директором чи членом виконавчого органу товариства.

Читайте також: Основною версією стрілянини в Луцьку поліція називає бандитські розбірки

Слід зазначити, що 28.06.2019 о 18 годині 13 хвилин інформацію щодо складання НАЗК двох протоколів на Петра Шпигу  було поширено на веб-сторінці відомого інформаційного агентства “ВОЛИНСЬКІ НОВИНИ” у статті під назвою “У НАЗК СКЛАЛИ ДВА ПРОТОКОЛИ НА ПЕТРА ШПИГУ ЧЕРЕЗ КОНФЛІКТ ІНТЕРЕСІВ”.

З невідомих причин стаття вже не доступна для перегляду.

Однак пошукова система Google за результатами пошуку надає посилання за електронною адресою , а у кеші від Google зберігся змінок сторінки від 28.06.2019 15:29:14 GMT.

Також, на думку очільника поліції області Петра Шпиги “1000 гривень це не хабар”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com