Над українським політв’язнем Кремля знущаються у тюрмі, – ОП

16.03.2021, 14:40
95514

За результатами моніторингу засобів масової інформації прокурорами Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора розпочато кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни представниками органів влади на території країни-агресора.

Читайте також: В анексованому Криму знайшли мертвим трирічного сина політв’язня: хлопчика розшукували 3 дні

Правоохоронцями встановлено систематичні грубі порушення прав людини у місцях несвободи, повідомляє пресслужба Офісу Генерального прокурора.

Так, громадянин України, політв`язень у справі «Хізб ут-Тахрір» Теймур Абдуллаєв, незаконно засуджений до 16,5 років позбавлення волі, зазнав незаконного тривалого одиночного ув’язнення в колонії на території РФ, де був повністю позбавлений медичної допомоги та контактів з адвокатами і родичами.

З березня 2020 року він провів в одиночній камері щонайменше 5 місяців. За попередніми даними, співробітники колонії погрожували йому, шантажували, схиляли до співпраці та надання викривальної інформації про інших ув’язнених осіб. Під час перебування в дисциплінарній камері до політв’язня застосовували психологічний тиск та катування, зокрема, забороняли сидіти або лягати на ліжко протягом дня.

Це є порушенням ст. 37 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, згідно якої особи, відбуваючи попереднє ув’язнення або покарання у місцях позбавлення волі, перебувають під захистом, і до них слід ставитися гуманно протягом періоду їхнього обмеження свободи.

Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com