Надзвичайний стан в Угорщині: навіщо це проросійському прем’єру Орбану

25.05.2022, 14:03
120458

Нищівний удар по шостому пакету санкцій ЄС від Угорщини: в кулуарах Давоса голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що на саміті за тиждень навряд чи буде рішення щодо російського ембарго. Тому що в Угорщині вже діє надзвичайний стан через війну.

Читайте також: У Москві знову велика пожежа: горить територія давнього храму (відео)

Що це означає, і як Угорщина, яка з нами межує, до цього дійшла, в ефірі марафону “Єдині новини” розповіла кореспондентка ТСН Яна Слєсарчук.

Щойно склавши присягу перед парламентом, у вечірньому зверненні до народу нещодавно переобраний учетверте прем’єр Угорщини Віктор Орбан пояснює – запроваджує надзвичайний стан через війну в Україні, кінця якій не видно. Для того, аби мати “простір для маневру і можливість негайного реагування”.

“Ця війна несе постійну загрозу Угорщині. Загрозу для нашої фізичної безпеки, загрозу для енергопостачання і фінансової безпеки для економіки та людей. Ми бачимо, що війна і санкції Брюсселя призвели до неймовірного економічного потрясіння і різкого зростання цін”, – заявив угорський прем’єр.

В цих словах ключова причина, навіщо Орбану надзвичайний стан. Він демонструє Брюсселю, що налаштований украй серйозно і не дозволить на себе тиснути. Ще до оголошення він написав голові Європейської ради Шарлю Мішелю листа, в якому закликав не піднімати на наступному саміті питання ембарго на російські енергоносії. Бо ніхто, однаково, нікого не переконає. Раніше Орбан вимагав від ЄС шалених грошей на переобладнання, і щоб йому не обіцяли в кулуарах – це не допомогло.

Об’єднана угорська опозиція звинувачувала Орбана у дружбі з Путіним, але переконати виборців не змогла. Чого б не закидали популістові Орбану, угорці – дійсно не бачать йому альтернативи. Від 2010 року він старанно стежить за вподобаннями електорату й змінює політичний курс в бік, що додає йому популярності. А отже зараз це позиція більшості: вбиває Росія українців чи ні, а рідна економіка має бути стабільна.

Звертаючись напередодні до парламенту після складання присяги, Орбан прямо сказав: вважає, що кожна країна, яка постачає Україні зброю – наполовину вже вступила у війну. А Угорщина прагне тільки і виключно миру. Вже сьогодні угорський уряд, який на час дії надзвичайного стану може ухвалювати укази без згоди парламенту, має оголосити про свої перші рішення.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com