Найбільша магнітна буря може призвести до збоїв у комунікаціях, радіоперешкод та дозволить побачити північне сяйво

10.12.2020, 22:52
91289

Вогні Аврори” можна буде побачити у Пенсильванії, Айові і Орегоні, Москві, Санкт-Петербурзі, Юрмалі. Про це повідомляє ТСН з посилання на CNN.

Читайте також: У популярній туристичній країні послабили карантинні обмеження: що дозволили

Слабка буря (G1) прогнозується 9 грудня, сильна (G3) – 10 грудня, помірна (G2) – 11 грудня.

Цей сплеск збігається з початком 25-го циклу сонячної активності – періоду в 11 років, в якому проявляються штормові явища на поверхні сонячних піків і з’являються сонячні бурі.

Велика кількість сонячних плям супроводжується іншими проявами сонячної активності: рентгенівськими спалахами, корональними викидами маси або корональними дірами. Ці явища призводять до збурень, які впливають на магнітне поле Землі, породжуючи геомагнітні бурі і полярні сяйва.

Сонце знаходиться на відстані 147 млн км. від Землі, але збурення на його поверхні можуть мати серйозні наслідки по всій Сонячній системі.

Наприклад, 29 листопада на західній кінцівки Сонця помітили спалах класу M4.4. Це найсильніший зафіксований спалах за три роки спостережень. Не виключено, що потужність була ще вище, так як центр вибуху знаходився на зворотному, невидимого з Землі боку Сонця.

10 грудня вчені зафіксували спалах C7,4 – це відносно слабка потужність, але так як вона була звернена прямо до нашої планети, то спалах спровокував викид корональної маси, хмари заряджених частинок, до планети.

Читайте також: Ожеледиця та туман: Через негоду ДСНС оголосила жовтий рівень небезпечності

Перші збурення в магнітосфері Землі почались вранці 9 грудня 2020 року. Основне ядро хмари сонячної плазми досягне Землі в ніч на 10 грудня. Розпочнеться геомагнітна буря, яка може тривати більше доби. Високоенергетичні частинки, які з’являються з сонячних плям і направляються на Землю, можуть викликати високочастотні радіоперешкоди, збої комунікації і електроживлення на нашій планеті.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com