Найглибше озеро України Світязь пересихає: вчені назвали причини (відео)

9.05.2020, 14:14
71876

Науковці кажуть, що найглибше озеро України Світязь через кілька років може обміліти і перетворитися на болото. Про це йшлося в ефірі телеканалу “Інтер”.

Читайте також: Перетворюється на пустелю: найглибше озеро України спіткала катастрофа (фото)

За словами наукового співробітника Шацького національного природного парку Петра Юрчука, рівень води у Світязі вже нижчий за вказаний на географічних картах на 20 см. 60 см не вистачає до рівня води, яка має бути в озері наприкінці весни.

Серед причин обміління, яке почалося п’ять років тому, екологи називають зниження кількості опадів і останню безсніжну зиму. Світязь − карстове озеро, тобто живиться не з підземних джерел, а за рахунок грунтових вод.

Плантації лохини, які отримують воду з штучних ставків “відбирають” воду, яка мала б потрапляти у Світязь. Крім того, воно деякий час втрачало воду через шлюз “на користь” озер Луки і Перемут.

Єдине що можна  доповнити це назвати “героїв” через яких ми втрачаємо Світязь, це депутат обласної ради Володимир Бондар голова депутатської групи “Патріоти Волині” та ще один обласний депутат “Патріот Волині”  В’ячеслав Богдан які власне і вирощують лохину.

Нагадаємо, для поливу найбільших плантацій лохини в Україні ТОВ “Волинська Ягідка” незаконно та без відповідних дозволів облаштувало велетенські ставки в басейні річки Прип’ять, що призводить до обміління найбільшої перлини Волинського Полісся – озера Світязь.

ТОВ “Волинська Ягідка” створене та зареєстроване у Любомлі у 2016−му році. Офіційні засновники та вигодоотримувачі − мама депутата, члена постійної комісії Волиньради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин Вячеслава Богдана Оксана Богдан, дружина та донька іншого обранця громади, в минулому головного лісівника України Володимира БондаряСвітлана Бондар та Ольга Погребенник.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com