Найнебезпечніший день: лікар розповів, у який період є найбільший ризик для життя хворого на COVID-19

2.12.2020, 09:11
90553

Цитокіновий шторм, який представляє загрозу життю пацієнта через ускладнення, можливий на 9–10 день коронавірусної хвороби.

Читайте також: Вчені з’ясували, що COVID-19 уражає легені гірше, ніж вважалося

Про це в інтерв’ю lb.ua розповів лікар-педіатр з Харкова Андрій Пеньков. За його словами, госпіталізація найчастіше необхідна саме в цей час.

“Цитокіновий шторм починається після першого тижня хвороби – госпіталізація найчастіше необхідна саме в цей час. На 9-10 день з’являється задишка, гострий респіраторний дистрес-синдром. Але це не бактеріальні процеси, а гіперреакція імунної системи”, – зазначив лікар.

Він додав, що на другому тижні хвороби наростають імунологічні зміни в крові, зростають показники всіх реактивних маркерів запалення.

“Це той момент, коли треба використовувати серйозне лікування, але не антибіотиками. Ковід – це гормонозалежне захворювання, при якому може допомогти своєчасне лікування стероїдами. Є три основні патогенетичні лінії течії ковіду – гіперзапалення (цитокіновий шторм), гіперкоагуляція (мікротромбози у всіх органах – особливо в легенях, але є і в серці, і в нирках), і гіпоксія, яка є одним з потужних руйнівних факторів. Це – причини всіх тяжких проявів і, по суті, смерті”, – сказав Пеньков.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com