Нардеп Дубінський заявив, що новий Прем’єр-міністр Шмигаль створив нову схему заробітків для Ахметова

19.03.2020, 13:53
66934

Рішення уряду про введення мита 65% на постачання електроенергії та вугілля з Росії передбачає створення умов для підвищення ціни вугілля, 80% якого в Україні видобуває Рінат Ахметов, і тарифів на електроенергію, 65% якої також виробляє Ахметов – з вугілля.

Читайте також: Денис Шмигаль заявив про виділення 70 мільйонів гривень на засоби індивідуального захисту

Таку думку висловив народний депутат від провладної фракції “Слуга народу” Олександр Дубинський. Він не виключає, що таке рішення буде ще вигідніше для Ахметова, ніж схема “Роттердам+”, пише нардеп на своєму Telegram-каналі.

“Як і всі чорні справи останніх 6 років, це рішення також подаватись суспільству як “патріотичне” – введення мита 65% на постачання електроенергії та вугілля з Росії. Хоча, насправді, мова йде про банальне схематозі – створення умов для підвищення ціни вугілля, 80% якого в Україні видобуває Ахметов, і тарифів на електроенергію, 65% якої також виробляє Ахметов – з вугілля. Тому Ахметову (і тому Шмигалю) вкрай невигідне вугілля з РФ, яке вартує зараз майже вдвічі дешевше, ніж ахметовський”, – вважає політик.

Він повідомив, що ціна вугілля на біржі в Роттердамі сьогодні майже в два рази нижче, ніж вартість в Україні: $47/т (ф’ючерси) проти $80/т у Ахметова.

“При тому, що майже весь вугілля в країні продає ДТЕК. І більшу його частину – всередині власного холдингу, своїм ТЕС. В результаті, в Україні для юридичних осіб (підприємства, магазини, садочки, школи – все, що не населення) найдорожча електроенергія в регіоні. Це можна перевірити на сайті державної енергетичної біржі – https://www.oree.com.ua. Ціна в Україні (45 євро/МВт*год) дорожче, ніж у Польщі (39 євро), Румунії, Угорщини (по 30 євро) і Словаччини (27 євро). Ціни на електроенергію у нас вища, ніж у Німеччині (29 євро), Франції (26 євро) і навіть Великобританії (42 євро)”, – додав Дубинський.

При цьому прибуток “ДТЕК Павлоградвугілля” – основний вуглевидобувний актив Ахметова за 2019 рік – показав чистий прибуток 6,7 млрд грн. Ще 3,5 млрд грн прибутку у “ДТЕК Трейдинг” – компанії, яка купує вугілля шахт у Ахметова і продає його ТЭСам Ахметова.

“І ця прибуток стане ще більше із-за того, що у ДТЕК монополія (90% видобутку вугілля в країні і 63% теплової генерації). Після підвищення тарифів для бізнесу, щоправда, доведеться скасувати пільгову ціну на електроенергію для населення, щоб хоч якось виживав бізнес. Але це нічого. І не таке витримували. Так, Денис Ринатович?”, – підсумував народний депутат.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com