Нардепи призначають помічниками родичів своїх колег і платять їм з бюджету — Схеми (ВІДЕО)

22.10.2021, 10:06
103494

Помічниками народних депутатів працюють 12 родичів інших парламентарів, яким за два роки роботи Верховної Ради IX скликання виплатили з бюджету майже 4,5 млн грн

Про це йдеться в розслідуванні програми Схеми.

За інформацією журналістів, найбільше за цей період — понад 754 тис. грн — заробила Вікторія Улиганець, дружина нардепа від Слуги народу Олександра Мережка. Схеми дізналися, що вона з січня 2020 року працює помічницею у «слуги» Ігоря Марчука та отримує в середньому 41 800 грн на місяць. У липні і серпні 2021 року з урахуванням премій жінка отримала майже по 92 тисячі, повідомляють Схеми.

Мережко в коментарі журналістам сказав, що сам порекомендував дружину та інших кандидатів колезі, але «сподівався, що цього [працевлаштування] не станеться».

Дружина «слуги народу» Олексія Кузнєцова Аліна з березня 2020 року теж працює помічницею колеги чоловіка по фракції Олександра Кабанова. За півтора року вона отримала 672 тис. грн. Протягом першого року Кузнєцова заробляла близько 21,5 тис. грн, а в грудні Кабанов підвищив їй зарплату до 47,5 тис. грн на місяць. Нардеп сказав Схемам, що зробив Кузнєцову помічницею через її кваліфікацію.

На думку експертів, з якими спілкувалися Схеми, призначення родича до держструктур є корупційним ризиком.

Син нардепа від СН Андрія Задорожного Іван є помічником в іншого представника фракції Андрія Костіна і за час роботи отримав понад 630 тис. грн. За даними Схем, спочатку Андрій Задорожний хотів зробити його своїм помічником і звернувся до керівництва Апарату парламенту з відповідним поданням, але за два тижні відкликав його.

Андрій Костін пояснив журналістам, що Задорожний-молодший — син юриста з відомої фірми, і «для нього це було питанням ділової репутації при обранні помічника-консультанта». Дочка Костіна Анастасія при цьому працює помічницею в Задорожного і за два роки отримала майже 600 тис. грн, передають розслідувачі.

«Ми ж не дурні? Ми ж знаємо, хто до кого пішов працювати? Тому його влаштував мій син. Мене влаштувала його дочка. А домовленість [обмінятися дітьми-помічниками]… Ну, напевно, що ні: не домовлялися», — відповів Задорожний Схемам.

Також, за даними журналістів, дружина нардепа від ОПЗЖ Віктора Чорного Ольга Арканова-Чорна працює помічницею у члена фракції ОПЗЖ Олександра Колтуновича з жовтня 2020 року і отримала за цей час понад 500 тис. грн.

Віктор Чорний сказав журналістам, що не впливав на призначення дружини і що вона і його колега добре знайомі. Водночас Колтунович у коментарі Схемам заявив, що не знає своїх помічників, зокрема Арканову-Чорну, і що він працює сам і не потребує допомоги.

Найменше, за інформацією Схем, отримують Катерина Батенко та Лілія Чорна (по 6 тис. грн на місяць). Перша є дружиною співголови групи За майбутнє Тараса Батенка та працює помічницею в його колеги по групі Ірини Констанкевич. Друга — пасербиця нардепа від ОПЗЖ Чорного, що є помічницею в його колеги по фракції Федора Христенка.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

Теги:

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com