Науковці попередили про ймовірність нової пандемії після коронавірусу

29.10.2020, 21:19
87794

У майбутньому світу все частіше загрожуватимуть нові пандемії. До такого висновку прийшла міжнародна група вчених, об’єднаних у Міжурядову науково-політичну платформу з питань біорізноманіття та природних ресурсів (IPBES), сказано в доповіді.

Читайте також: Вчені попереджають про поширення нового штаму коронавірусу в Європі

На думку дослідників, COVID-19 є не продуктом дикої природи, а результатом впливу людини на навколишнє середовище.

“Ризик (нової, – ред.) пандемії обумовлений експоненціально зростаючими антропогенними змінами. Отже, звинувачувати дику природу в появі хвороб помилково, оскільки причина їх появи – діяльність людини і вплив цієї діяльності на навколишнє середовище”, – сказано в доповіді.

COVID-19 стала шостою пандемією після спалаху грипу 1918 року. Останнім часом щорічно фіксується поява не менше п’яти захворювань, які мають потенціал глобального поширення і оголошення пандемії.

Як вважають вчені, динаміка виникла, головним чином, через комплекс факторів, пов’язаних із надмірною активністю людини. В тому числі, йдеться про руйнівну експлуатацію навколишнього середовища внаслідок більш агресивного землекористування, вирубку лісів, розширення сільського господарства, настання на дику природу. Це порушує взаємодію в дикій природі на рівні мікроорганізмів і зближує їх контакт з людиною.

Також на ризик виникнення нової пандемії впливають кліматичні зміни; втрата біорізноманіття, пов’язана з трансформацією ландшафтів; поява нових збудників у земноводних та інших видів тварин.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com