Назвали область в Україні, яка є лідером у євроінтеграції

19.10.2021, 14:34
103268

Вже третій рік поспіль Львівщина посідає перше місце щодо євроінтеграції серед інших українських областей. Про це свідчить дослідження Центру “Нова Європа”, здійсненого за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” та посольства Швеції в Україні.

Читайте також: Україна офіційно готується до імпорту електроенергії з Білорусі

У трійку лідерів також увійшли місто Київ (завдяки приросту експорту високотехнологічних товарів до ЄС) та Вінничина. Аутсайдером знову виявилася Луганська область. При цьому, цікаво, що Донецька область другий рік поспіль є одним із лідерів із модернізації інфраструктури через Державний фонд регіонального розвитку. Також Донеччина зберегла лідерські позиції за кількістю проєктів, профінансованих Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції і розвитку.

“Десятки мільйонів євро спрямовувалися на освіту, соцзахист, медицину, культуру, закупівлю нового громадського транспорту, оновлення зовнішнього освітлення вулиць тощо”, – мовиться в дослідженні.

Найбільш сумна ситуація з товарообігом між Україною та ЄС. За підсумками минулого року падіння експорту товарів до ЄС показали 16 українських областей. Хоч ЄС і залишився ключовим торговельним партнером України із часткою в 40,7% (2019 року – 40,1%), проте загалом обсяг торгівлі товарами і послугами з ЄС знизився на 9%.

“При цьому, якщо в Сумській області падіння (експорту товарів. – Ред.) було досить малопомітним (від $312 до $309 млн), то для Дніпропетровської (на $500 млн) чи Житомирської (падіння на 40%) регрес виглядає соліднішим. З експортом послуг ситуація ще гірша. Рік тому Сумщина була лідером, а цього року опинилася серед аутсайдерів – на останній сходинці. Цікаве явище попереднього і цьогорічного дослідження – Кіровоградщина, яка змогла втриматися в лідерах за показником приросту експорту”, – свідчить дослідження.

Також відбулося падіння обсягів іноземних інвестицій в абсолютній більшості регіонів – у 20 з 25. Одна з головних причин – карантинні заходи. Вперше від 2015 року чистий відтік прямих іноземних інвестицій за минулий рік склав $868,2 млн. Із нових трендів – окремі області скотилися в рейтингу за часткою євроінвестицій через вихід Великої Британії з ЄС. Приріст інвестицій спостерігався лише в пяти регіонах: Миколаївська, Івано-Франківська, Кіровоградська, Рівненська та Тернопільська області.

“Зокрема, найбільшим іноземним інвестором в Україну залишається Кіпр (компанії, зареєстровані в цій країні, інвестували в Україну майже $15 млрд). Очевидно, що йдеться передовсім про гроші українського походження. На другому місці – Нідерланди ($10 млрд), і на третьому – Велика Британія (майже $3 млрд). На країни ЄС припало загалом дві третини інвестицій – майже $35 млрд”, – йдеться в дослідженні.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com