Названа найшкідливіша новорічна закуска, яку подають на кожному столі: в чому небезпека
Продукти з високим вмістом канцерогенів завдають непоправної шкоди здоров’ю і в деяких випадках навіть провокують розвиток онкології
Про це повідомила нутриціолог Анна Четверикова в коментарях для РБК Україна. Найбільшу небезпеку для здоров’я можуть представляти популярні новорічні закуски — шпроти.
Дуже часто виробники кладуть в банку просто копчену рибу.
Читайте також: Більші за батька: дружина Кличка показала різдвяне фото із синами та донькою
“Ви отримуєте звичайну каспійську тюльку, салаку, молодь оселедців та іншу дрібну рибу. Це продукт копчення — поєднання термообробки продукту і обробки його деревним димом, а що це означає? А це означає – дуже шкідливо”, — повідомила нутриціолог.
У шпротах також може міститися один з найнебезпечніших канцерогенів – бензапірен. Бензапірен відноситься до речовин 1-го класу небезпеки і є канцерогеном через те, що провокує розвиток окологічних захворювань. До того ж, шпроти дуже калорійні та можуть зіпсувати шлунок.
Крім канцерогенного, бензапірен чинить мутагенну, ембріотоксичну, гематотоксичну дію.
“Бензапірен може накопичуватися в організмі, надаючи негативний вплив на геном клітини. За умови, що користі в шпротах дуже мало, так ще у них і дуже висока калорійність 363 ккал на 100 грамів, жирів —32.4, а білків 17.4”, — пояснила фахівець.
Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook
Помилка в тексті? CTRL+ ENTER
Коментарі (0)