“Не може бути для прокурора інший рівень мінімуму, ніж для іншого звичайного громадянина. Це абсурд”: економістка роз’яснила, щодо прожиткового мінімуму в Україні

5.12.2020, 18:54
90871

В Україні прожитковий мінімум не можна підвищити до економічно обґрунтованого рівня, оскільки його підвищення автоматично веде до роздування інших державних витрат.

Читайте також: В Україні по-новому призначатимуть виплати з безробіття

Про це в ефірі телеканалу “Україна 24” розповіла економістка Дарина Марчак.

На запитання, навіщо потрібен прожитковий мінімум, Марчак відповіла:

“У нас до прожиткового мінімуму прив’язано багато різних типів платежів, через що уряд не може просто підняти прожитковий мінімум до певного виправданого економічного рівня без того, щоб це не призвело до роздування всіх інших типів державних витрат, наприклад, зарплат всім бюджетникам”.

За її словами, “щоб відв’язати прожитковий мінімум, треба ставити питання депутатам і уряду”, проте немає розуміння, до чого в такому разі його прив’язувати.

“Наприклад, у нас є розмір мінімальної зарплати, але посадові оклади для держчиновників і співробітників бюджетного сектора прив’язані не до них, а до прожиткового мінімуму. Чому вони повинні бути прив’язані саме до нього – немає чіткої відповіді. Плюс вся тарифна сітка в системі бюджетних виплат також залежить від розміру прожиткового мінімуму, і тут потрібно думати про альтернативні підходи”, – пояснила економістка.

Читайте також: В Україні різко підвищать абонплату на газ

Марчак зазначила, що уряд “намагається це регулювати різного типу постановами”.

“Наприклад, в законі про держбюджет прописуються різні рівні прожиткового мінімуму до різних потреб. Хоча з точки зору логіки це абсурд, не може бути для прокурора інший рівень мінімуму, ніж для іншого звичайного громадянина”, – додала вона.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com