“Не “змиє гріхи”: у ПЦУ висловилися про купання на Водохреща

18.01.2021, 16:21
93115

Хрещення всі православні християни святкують 19 січня. Серед українців прийнято в цей день занурюватися в ополонку. Багато хто думають, що це “змиває гріхи” і є “давньою українською традицією”, але це зовсім не так.

Читайте також: Купання в ополонці на Водохреща 2021: як зануритися і не захворіти

На сторінці Української Православної Церкви в Facebook появилось пояснення, чому ж купання на Хрещення не є українською традицією.

“Ані етнографи, ані історики ще до середини ХХ століття не фіксували нібито “традиційних” масових пірнань українців у крижану воду з нагоди свята Хрещення Господнього. Немає описів такого дійства ані у давніх джерелах, ані у дослідження про традиції козацької України, ані у спогадах людей старшого віку. Деякі історики пов’язують такий звичай з нашими північними сусідами, росіянами, у яких було прийнято пірнати в холодну воду після лазні, а також із поширенням ідей загартування організму, як частини здорового способу життя”, – сказано в повідомленні на сторінці.

Традиція занурюватися в ополонку з’явилася давно, а на початку 1990-х років. Священики також зазначили, що занурення в ополонку не змиває гріхи абсолютно.

“Абсолютно помилковим є судження, ніби купання у крижаній воді після водосвяття змиває усі гріхи. Яким чином їх можна змити? Хіба сам фізичний акт занурення у освячену воду, без покаяння у гріхах, може призвести до їх подолання? Жодного церковного припису для звершення такого дійства на свято Богоявлення немає. Дорога до вічного блаженного життя та спасіння лежить виключно через щире каяття у гріхах, молитву та любов до Бога і до наших ближніх. Звільнити душу від гріха може лише Господь, бачачи ваше щире покаяння та участь в Таїнствах Сповіді й Причастя”, – наголосили в УПЦ.

За словами авторів посту, церква не забороняє занурюватися в ополонку на Водохреща, але не потрібно вважати, що це дія, пов’язане з цим святом.

Купання не змиває гріхи: священики розповіли про Вдохреща

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com