Незламні Кіборги: 5 років тому розпочалися бої за Донецький аеропорт

26.05.2019, 13:14
26491

Криваві бої за Донецьке летовище почалися 26 травня 2014 року. Тоді бойовики почали захоплювати будівлі, де прибули перші українські спецпризначенці.

Читайте також: Журналіст Сергій Лойко показав світлини “Нових кіборгів” (фото)

″Кіборги″ захищали ДАП і давали гідну відсіч, переважаючим силам противника. У Генеральному штабі ЗСУ згадують, як все починалося рівно п’ять років тому в одній із найгарячіших точок російсько-української війни.

Тоді Збройні сили України вперше показали свій характер у бою з переважаючим і сильним супротивником.

″116 кіровоградських спецназівців і 15 бійців 25-ї бригади розмістилися в старому терміналі. Тим часом Донецьк усе більше брали під контроль озброєні бойовики. Але сам аеропорт продовжував жити звичайним життям — прибували і відлітали літаки, в терміналах обслуговували пасажирів. Ситуація в Донецькому аеропорту кардинально змінилася в ніч на 26 травня. Близько третьої години ночі зрадник із місцевого СБУ запустив у новий термінал бойовиків і кадирівців″, – йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, бої між українськими військами і  бойовиками за Донецький аеропорт почалися з 26 травня 2014-го до 21 січня 2015 року. 18-21 січня 2015-го в результаті підриву терміналу ДАП загинули 58 ″кіборгів″. Коли будівлі обох терміналів було практично дощенту зруйновані, 21 січня 2015 року, командування АТО прийняло рішення відвести бійців ЗСУ – цей об’єкт був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Під час операції зі звільнення нового терміналу 26 травня 2014 року не загинув жоден український військовий. Втрати бойовиків терористичної організації ″Донецька народна республіка″ становили приблизно 100 осіб, серед них виявилися 33 вихідці з Росії.

Загалом оборона Донецького аеропорту українською армією тривала 242 дні, а відважних і незламних захисників летовища назвали ″кіборгами″. Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 бійців.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com