“Ніхто не уявляє, що таке – бути в окупації”: евакуйована із Херсона активістка розповіла про життя в місті і страх

30.06.2022, 21:00
123046

Журналістка Олександра Амброз поговорила з нею – про початок війни, життя в Херсоні під російською окупацією та те, як їй вдалося виїхати із міста.

Читайте також: “Розповідають людям про відновлення житла”: у Маріуполі окупанти розпочали будівництво військової бази

Виїхати з Херсона на підконтрольну Україні територію практично неможливо. Офіційних зелених коридорів немає, люди йдуть на свій страх та ризик, інколи вони гинуть через обстріли дороги. В травні вирватися із окупованого міста змогла і С.

В Херсоні в неї залишилася родина, за яку вона боїться, тож погодилась розповісти свою історію під псевдонімом (нехай буде популярною нині Стефанією – жур.).

Зі Стефанією ми знайомі давно, але онлайн. Наживо бачилися лише раз – коли знімальна група ТСН готувала в Херсоні та області серію репортажів до марафону до Дня Незалежності України.

–       Дуже символічно, що ми з тобою зараз говоримо, – каже Стефанія, – адже про початок війни я дізналася саме від тебе. О п’ятій ранку 24-го лютого я прокинулася, відкрила “Фейсбук” і прочитала твоє повідомлення, що бомблять.

Попри численні заклики друзів з-за кордону, виїжджати з України Стефанія не збиралася. Вона не вірила в те, що війна почнеться, і тому, як і більшість херсонців, не була готова до бойових дій.

–       Почувши, що почалося, ми вийшли о восьмій ранку в аптеку та магазин щось купити. Були жахливі черги. Ми взагалі не розуміли, що купувати. Що було, те й брали. Не хотіли брати багато, бо є ще й інші люди. Об 11:30 вже пішли вибухи, я сказала брату: пішли додому, бо я не розумію, що відбувається. Може, росіяни взагалі вже десь в місті.

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com