Німеччина готова віддати заморожені російські активи для відбудови України, але є умови – Bloomberg

4.01.2023, 10:02
133579

Німеччини може направити заморожені російські активи на відновлення України, якщо для цього буде юридична підстава і союзники діятимуть так само.

Читайте також: “Росія кинула у війну все, що могла”: Волкер розповів, чи здатна Москва відповісти на постачання Patriot

Про це йдеться в матеріалі Bloomberg.

Зазначаєтся, що уряд канцлера Олафа Шольца загалом підтримує вимогу України про військові репарації від РФ, але ще не зайняв офіційної позиції щодо конфіскації російських активів через розбіжності у правлячій коаліції.

Внутрішня напруга у ФРН, на думку журналістів, відображає ширшу боротьбу міжнародної спільноти за формування спільної позиції з цього питання. Якщо Берлін зможе вирішити власні проблеми, це може дати новий імпульс для дискусій у Європейському Союзі та чинити тиск на США, щоб вони конфіскували активи, такі як резерви Центрального банку РФ, які були заморожені у відповідь на вторгнення Росії.

За даними видання, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок наполягає на арешті хоча б частини заморожених активів РФ.

А от міністр фінансів Крістіан Лінднер більш обережний. Він побоюється, що конфіскація активів російського Центробанку може створити небезпечний прецедент і заведе в “юридичну трясовину”.

ЄС і партнери з “G7” заморозили близько 300 мільярдів євро резерів російського Центрального банку. ЄС також заблокував близько 19 мільярдів євро активів російських олігархів, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. Активи знаходяться в підвішеному стані і наразі не можуть бути розподілені.

Зазначається, що замість загальної конфіскації вигіднішим шляхом з юридичної точки зору могла б стати конфіскація активів росіян, причетних до воєнних злочинів в Україні. Однак на розгляд таких справ можуть піти роки.

“Деталі обговорень показують, як можливість конфіскації активів виходить за рамки теоретичних дебатів і переходить до реалізації, але залишаються серйозні перешкоди. За словами джерел, Шольц хоче, щоб будь-які дії були узгоджені з союзниками та юридично чіткі”, — пише видання.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com