Німецькі вчені: навіть помірне вживання алкоголю створює ризик для серця

5.02.2021, 12:29
94114

Згідно з дослідженням вчених Університетського центру серця і судин, з Гамбург-Еппендорфа в Німеччині, навіть помірне вживання алкоголю пов’язане з підвищеним ризиком фібриляції передсердь (AFib). Це хронічне захворювання пов’язане з нерегулярним серцебиттям, яке може привести до утворення тромбів, інсульту, серцевої недостатності та інших ускладнень.

Читайте також: Чому не можна змішувати антибіотики та алкоголь: пояснення лікаря

Німецькі дослідники вивчили дані більше 100 тисяч жителів Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії та Італії за 28 років. Добровольці надали їм всі особисті дані, включаючи споживання алкоголю, – повідомляє Жіночий Світ.

Після 14 років у групи чоловіків і жінок розвинулася AFib, яка спостерігалася при вживанні всіх видів алкоголю – вина, пива і більш міцних спиртних напоїв.

Дослідники виявили, що у тих, хто випивав один алкогольний напій в день (близько 120 мл вина), ризик серцево-судинних захворювань був підвищений на 16% в порівнянні з тими, хто не вживав алкоголь. І чим вищою була доза, тим вищою була загроза фібриляції передсердь. Два напої в день підвищували ризик на 28%, а чотири або більше – на 47%.

У зв’язку з цим виникло питання про червоне вино, яке вважається корисним в помірних кількостях. Дійсно, в ході інших досліджень вчені віднесли червоне вино до корисних для серця продуктів завдяки антиоксидантам і протизапальним фенольним сполукам. Крім цього, в Університеті штату Луїзіана навіть почали розробку стентів з ресвератролу та кверцетину – двох антиоксидантів, які є в складі червоного вина, і призначені для запобігання згортання крові і запалень.

Незважаючи на це, німецькі вчені зробили остаточний висновок, що споживання алкоголю в цілому, і вина зокрема, не захищає від фібриляції передсердь навіть при вживанні малих доз. За словами старшого автора дослідження і консультанта-кардіолога університету професора Ренати Шнабель, немає порогу, нижче якого алкоголь виконує захисну функцію, адже вчені не знали, яке вино пили учасники.

Крім цього, на здоров’я серця впливають і інші фактори вживання алкоголю – соціально-економічний статус, спосіб життя і харчування людини. Все це і викликало суперечливі дані в різних дослідженнях.

Тим часом, за словами американських фахівців, тільки в США 2,7 мільйона жителів страждають від фібриляції передсердь, і це є причиною майже 0,5 мільйона щорічних госпіталізацій в країні. За прогнозами, до 2030 року діагноз вже поставлять понад 12 мільйонам чоловік.

Таким чином, зменшити ризики небезпечного стану може тільки відмова від алкоголю, і тільки сама людина може прийняти рішення щодо того, чи варто їй ризикувати.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com