“Нова пандемія вже скоро”: вчені попередили людство про наближення нових смертельних вірусів

6.04.2020, 17:50
68769

Вчені переконані, що на світ невдовзі чекають нові смертоносні пандемії після коронавірусу, якщо людство глобально не змінить ставлення до дикої природи.

Читайте також: Вчені знайшли спосіб знищити коронавірус за 48 годин

Про це пише The Washington Post, посилаючись на думки низки дослідників.

Новий коронавірус, який охопив всю земну кулю і заразив понад 1 мільйон людей, почався, як і багато інших пандемій і спалахів захворювань, з тварин.

Вчені стверджують, що початковий носій вірусу був кажаном, як і у випадку з вірусом Ебола, атиповою пневмонією та менш відомими вірусами, такими як Nipah і Marburg. ВІЛ перейшов до людей понад століття тому від шимпанзе. Грип А перестрибнув від диких птахів на свиней, а потім до до людей. Гризуни поширюють лихоманку Ласса в Західній Африці.

Але, на думку науковців, проблема не в тваринах, а в людях.

У диких тварин завжди були віруси, але глобальна торгівля представниками дикої природи вартістю в мільярди доларів, вирубка лісів і урбанізація наближають людей до тварин та дають їхнім вірусам заразити нас. Більшість таких спроб провалилося. Однак є й такі, як SARS-CoV-2, новий коронавірус, якому люди самі допомагають поширюватися, адже можуть транспортувати патоген по всьому світу на літаку в лічені години.

Оскільки світ бореться за те, щоб впоратися з безпрецедентною ситуацією з охороною здоров’я та економічною кризою, багато дослідників хвороб вважають, що пандемія коронавірусу повинна розглядатися як смертельне попередження. Це означає думати про тварин як про партнерів, здоров’я і середовище проживання яких повинні бути захищені, щоб запобігти наступному глобальному спалаху.

“Частота пандемій загалом зростатиме, – сказав Пітер Дашак, президент EcoHealth Alliance, організації громадської охорони здоров’я, що займається вивченням нових захворювань. – Це не випадкова воля Бога. Це пов’язано з тим, що ми робимо з довкіляям. Нам потрібно побачити цей ланцюжок і визнати, що ми повинні робити це менш ризикованим способом”.

За словами вчених, близько 70 відсотків нових інфекційних захворювань у людей мають тваринне походження, і майже 1,7 мільйона нерозкритих вірусів можуть існувати в дикій природі. Багато дослідників шукають ті, які можуть привести до наступного поширення від тварини до людини.

Наприклад, у кажанів імунна система, яка дозволяє їм стати “резервуаром для багатьох патогенних мікроорганізмів, які не впливають на них, але можуть надати величезний вплив на нас, якщо їм вдасться зробити стрибок”, – сказав Томас Гіллеспі,науковець з університет Еморі.

Вчені стверджують, що наприкінці минулого року новий коронавірус розпочався від кажана в Китаї, де торгівля екзотичними тваринами досить поширена.

“Одним з ключових чинників поширеня вірусів є ринки і міжнародна торгівля дикими тваринами”, – заявив журналістам виконавчий директор глобальної програми охорони здоров’я Кріс Уолзер.

Торгівля не лише екзотичним м’ясом, а навіть таким як рептилії і риба, також викликає занепокоєння, оскільки тварини рідко перевіряються на наявність патогенних мікроорганізмів, які можуть викликати огиду у людей, занепокоєні вчені.

Але полювання і розведення тварин – не єдині проблеми для поширення вірусів. За словами дослідників, люди все більше ділять простір з дикою природою і змінюють його небезпечними способами.

Дослідження показали, що хвороба Лайма, яка викликається бактеріями, легше поширюється в східній частині Сполучених Штатів, тому що фрагментовані ліси мають менше хижаків, таких як лисиці і опосуми, які харчуються мишами, на яких поширюються кліщі, що розповсюджують Лайма.

Оскільки населення Землі зростає до 8 мільярдів, ніхто не думає, що взаємодія між людиною і твариною буде зменшуватися. Вчені стверджують, що ключовим фактором є зниження ризику руйнівного поширення, а не вбивства кажанів. Але вони визнають, що культурний та економічний тиск ускладнює зміни.

Організація охорони дикої природи і інші групи закликали країни заборонити торгівлю дикими тваринами для виробництва продовольства і закриття “диких” ринків. Ентоні Фосі, головний експерт з інфекційних хвороб країни США коментуючи пандемію, заявив, що світова спільнота повинна чинити тиск на Китай і інші країни, щоб закрити ринки.

Багато дослідників говорять, що пандемія коронавірусу звертає увагу на необхідність більш цілісного підходу “єдиного здоров’я”, який розглядає здоров’я людини, тварин і навколишнє середовище як взаємопов’язані.

“Повинне бути культурне зрушення у суспільстві до того, як ми ставимося до тварин, до нашого розуміння небезпек і ризиків, пов’язаних з біобенебезпеками, які нам загрожують, – сказала Кейт Джонс, керівниця відділу екології та біорізноманіття в Університетському коледжі Лондона. – Це означає залишити екосистеми недоторканими, а не нищити їх. Це означає думати більш довгостроково”.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com