Нові санкції США обмежать постачання військових технологій до Росії

3.11.2023, 08:33
149177

Влада США в четвер, 2 листопада, оголосила про масштабний пакет санкцій проти 130 фізичних та юридичних осіб, які допомагають РФ постачати технології для військового виробництва.

Читайте також: В Україні хочуть дозволити всім чоловікам виїжджати за кордон

Про це повідомили на сайті Мінфіну США.

До “чорних списків”, які передбачають блокування всіх активів та заборону на будь-які операції, потрапили 40 фізичних осіб, а також десятки компаній та 7 банків.

Санкції запроваджено не тільки щодо росіян, але й щодо громадян та компаній із Туреччини, Китаю та Об’єднаних Арабських Еміратів, через які Росія імпортувала технології, обладнання та інші засоби, необхідні для підтримки й обслуговування свого військово-промислового комплексу.

Щодо громадян РФ, то персональні санкції запроваджуються, зокрема, щодо заступника міністра промисловості Віктора Євтухова та конструктора безпілотників “Ланцет” Олександра Захарова, а також членів їхніх сімей.

Під санкції потрапила також група осіб, пов’язаних з росіянином Артуром Петровим. Його раніше затримали на Кіпрі за запитом США за звинуваченням в організації схеми обходу санкцій для закупівлі електронних технологій американського виробництва для російських компаній.

Американські санкції охоплюють десятки військово-промислових компаній РФ, які виробляють, імпортують, продають і ремонтують промислове обладнання, верстати, запчастини, обладнання для російських компаній.

Серед них – російська державна акціонерна фінансова корпорація (АФК) “Система” – одна з найбільших російських холдингових компаній, що працює в оборонній, фінансовій та технологічній галузях, та її дочірні компанії. Її засновник – мільярдер Володимир Євтушенков. Серед його активів – телеком-оператор МТС, інтернет-ретейлер Ozon, лісопромисловий холдинг “Сегежа” та девелопер “Еталон”.

Під санкціями також опинилися ТОВ “Фрегат” – один із найбільших постачальників електронних компонентів та обладнання в Росії та “Оптрон” – один із провідних російських виробників напівпровідників.

Також обмеження застосовано до ТОВ “Арктик СПГ-2” – дочірньої компанії “Новатек”, яка реалізує проект будівництва заводу зі зрідження газу в Ямало-Ненецькому автономному окрузі потужністю 18 млн тонн на рік.

Санкції також запроваджуються щодо Санкт-Петербурзької фондової біржі — російського торгового майданчика, який спеціалізується на іноземних акціях.

Також до “чорного списку” внесено п’ять великих банків, яким відтепер буде закрито можливість проводити операції у доларах, – “Пошта-банк”, “Абсолют банк”, банк “Російський стандарт”, ХКФ банк і Всеросійський банк розвитку регіонів (ВБРР), який належить “Роснефти”. Разом із ними під санкції потрапили два менших банки — “Бланк” та “Російський регіональний банк”.

Читайте головні новини України та світу на нашій сторінці у Facebook

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com