Новий штам коронавірусу менш небезпечний: лікар спростувала популярний міф

14.01.2021, 13:52
92921

Штам коронавірусу, який був виявлений в Британії, менш небезпечний. Проте він, швидше поширюється і до нього більш схильні діти, але він не викликає тяжкий перебіг хвороби.

Читайте також: Лікарка розповіла, коли епідемія COVID-19 піде на спад

Завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. В. Громашевського, доктор медичних наук, професор Алла Мироненко вважає, що новий штам COVID-19 не так страшний для України, як вважають багато людей. Про це вона розповіла в інтерв’ю для видання “Факти“.

“Думаю, нічого страшного не буде. Відбулося вже кілька мутацій нового коронавірусу. Штам, про який заявили британці, легше проникає в клітину (швидше за все, мутації поліпшили зв’язування вірусу з рецепторами клітини), через що частіше, ніж його попередник, вражає дітей. Не можна сказати, що мутований вірус агресивніше – новий штам не викликає більш важкого перебігу хвороби”, – пояснила фахівець.

Вона додала, що у деяких людей, які були щеплені або перехворіли на COVID-19, або іншими схожими вірусами, є імунітет.

“У будь-якому випадку, у людини, який вже перенесла інфекцію або була щеплена, є базовий імунітет до коронавірусу. Відповідно, зустріч з новим штамом для неї не так небезпечно, як це представляють багато людей. Не виключаю, що люди, які перенесли коронавірусну інфекцію (SARS у 2003 році або близькосхідний MERS у 2012 році), вже захищені імунітетом від нинішнього COVID-19. Поки незрозуміло, як остання мутація, зафіксована у Великобританії, вплине на ефективність вакцинації. Це ще належить з’ясувати. Але хороша новина в тому, що стандартні тест-системи здатні новий штам виявляти. Думаю, незабаром коронавірус перетвориться на ще одну респіраторну інфекцію. Будь-який інфекційний збудник при широкому поширенні втрачає свою агресивність”, – розповіла Мироненко.

Читайте головні новини України та світу на наших сторінках у FacebookTelegram та Instagram

 

Помилка в тексті? CTRL+ ENTER

    Коментарі (0)

    Додати коментар

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

    Останні новини

    Опитування

    WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com